Руският лидер Владимир Путин е решен да завладее Украйна, залагайки, че може да надживее западните поддръжници на Киев и да надделее на бойното поле, дори ако руските войски напредват бавно. 

Bloomberg пише за това, цитирайки четири източника, запознати с военната стратегия на Кремъл, предава УНИАН.

Окрилен от новия си шестгодишен мандат на президент и опитите да се обвини Киев за най-смъртоносната терористична атака в Русия от две десетилетия в "крокус", Путин се ангажира да постигне военните си цели, след като досегашните дипломатически контакти със Съединените щати завършиха с провал в края на миналата година, пише агенцията. 

В същото време американски служители заявиха, че не виждат признаци, че руският президент е бил сериозен в края на миналата година относно намирането на начин за прекратяване на боевете и отхвърлят идеята за преговори за прекратяване на огъня без участието на Украйна.

"Сега Путин вероятно ще ескалира войната. Целта му е победа", каза Алексей Мухин, ръководител на Московския център за политическа информация.

Авторите подчертават, че тъй като Русия няма необходимата сила за решителен пробив, а Украйна изпитва трудности при снабдяването на силите си с боеприпаси, няма признаци, че която и да е от страните ще може да прекрати сраженията скоро.

Откакто спечели изборите миналия месец, Путин засили ракетните атаки срещу украински градове, заявявайки, че не е заинтересован да даде време на Украйна и нейните съюзници да се превъоръжат, ако се съгласи на пауза в боевете.

Авторите предполагат, че Кремъл може да подготвя почвата за интензифициране на войната, включително възможна по-нататъшна мобилизация на резервисти, въпреки че „военната икономика на Русия вече се бори с недостиг на работна ръка“.

Сега обаче Русия може да има проблеми с започването на големи нови офанзиви за превземане на градове като Харков.

"Не вярвам в евентуалното превземане на Харков. Кремъл няма достатъчно сили за такава задача, а градът е твърде голям.

За истински пробив в тази война Русия се нуждае от много по-добри комуникационни способности, много повече точност оръжия и много други хора“, каза ръководителят на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите на Московския отбранителен аналитичен център Руслан Пухов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук