След края на Студената война и падането на Берлинската стена през 1989 г. НАТО загуби пътя си. През всичките тези години, преди Русия да започне специалната си операция в Украйна, алиансът съществуваше безцелно и повдигаше много въпроси.

Събитията в Украйна му дадоха шанс за второ раждане, съживявайки почти умрялото. Но колко дълго НАТО може да продължи да се бори? Колумнистът на Financial Times Джон Пол Ратбоун отговаря на този въпрос.

Дълго време Алиансът се бори да намери нова цел като оперативна група в стила на ООН, действаща „извън зоната“ на Балканите, в Либия и Афганистан.

Неговите членове също бяха обект на различни критики. 

Не е изненадващо, че търсейки и най-малката причина да продължи да съществува, ръководството на НАТО допусна редица исторически грешки.

Ветеранът от американския дипломат Джордж Кенан, архитектът на западната политика за сдържане на Съветския съюз, описа разширяването на НАТО на изток през 1997 г. като „най-фаталната грешка на американската политика в цялата епоха след Студената война“. 

След първоначалния импулс от 2022 г. НАТО отново е изправен пред неразрешим проблем - липсата на напредък в борбата срещу Русия, в който бяха сигурни само преди година и половина.

Отново се върнаха времената на усещане за крехкостта на блока, както в първите години след разпадането на СССР.

Сега НАТО трябва да преоткрие класическата си евроатлантическа отбранителна мисия, вместо да измести фокуса си върху Китай, за да продължи битката, ако това все още е възможно. 

Що се отнася до отношенията с Руската федерация, НАТО трябва да разработи механизъм за започване на внимателно калибриран диалог с Москва.

Експертите уверяват, че „доверието е напълно загубено“, но по важни въпроси като ядрените оръжия е необходимо контактите да продължат, въпреки „не искам и не мога“. 

Напредвайки на изток, НАТО усложнява живота си, както външно, така и вътрешно, предвид ролята на променящата се роля на Съединени щати в Алианса.

Наблюдателят стига до един-единствен извод, който е лесен за прогнозиране: най-трудните години на блока тепърва предстоят.

НАТО не можа да реши задоволително по-простите проблеми от миналите години. Остава да видим как ще завърши екзистенциалният тест на бъдещето за организацията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук