Американското разузнаване рисува пред новоизбрания президент Доналд Тръмп „мрачна картина на света”, пише Bloomberg. Според мнението на анализаторите, в близките 5 години САЩ ще отстъпват своите позиции, докато „ободрените” Китай и Русия ще започнат противопоставяне на влиянието на Вашингтон.
Според изданието, след всеки президентски избори Съветът по национално разузнаване на САЩ публикува свой доклад. В 240-те страници изследване тази година „Глобалните трендове: парадоксите на прогреса” се предлагат прогнози от различна тематика – от икономика и енергетика до войни и климатични изменения.
 

„Следващите пет години ще станат за САЩ изпитания на здравина – се казва в новия доклад. – Лошо ли е това или добро, създаващият се ландшафт приближава към завършване на ерата на американското господство, настъпило след края на Студената война”.
 
Тази „песимистична прогноза” е в разрез с предизборната платформа на Тръмп, отбелязва изданието. Той обеща да върне на Америка миналото величие и предложи укрепване на въоръжените сили, едновременно ограничаване на военните интервенции зад граница.
 
„Неопределеното положение на САЩ, съсредоточеният в себе си Запад, отслабване на нормите по предотвратяване на конфликтите и защита правата на човека ще стимулират Китай и Русия да отправят предизвикателства към американското влияние” – разсъждават авторите на доклада. Според тях, „агресията и различните форми на нарушения” от страна на Пекин и Москва няма да прераснат във война, но ще „създадат огромен риск”.
 
В следващите 5 години, предвиждат експертите, правителството на Владимир Путин ще продължи да отделя първостепенно внимание на разходите за отбрана, дори и страната да се сблъска с икономическа криза. В резултат „агресивната външна политика” на Москва ще стане източник на „значителна нестабилност”.
 
Разузнаването на САЩ също така предсказва, че през следващите 5 г. световната икономика не я очакват лесни времена. Същевременно ще се усилят левия и десен популизъм, които „заплашват либерализма”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ