След края на Студената война страните от НАТО привикнаха към благоприятни условия и сега войските на Алианса просто не са приспособени за борба с противник като Русия, заявил бившият командващ обединените ВС на Великобритания Ричард Берънс в интервю за Би Би Си.
Берънс отбелязал, че поставената от британското правителство цел – за две години да бъдат приведени ВС в състояние да водят война със страни като Русия – изисква „обширна интензификация на организационно-плановите работи и увеличаване на отбранителните мощности".
 

Според него, в случая е достатъчно да се погледне състоянието на НАТО, намиращо се в състояние на пълна демобилизация: „Алиансът не се намира в състояние на висока боеготовност. Във всеки случай, много от отбранителните мощности на НАТО не са приспособени за борба с това, което сега може да демонстрира Русия” – заявил генералът.
 
„Берънс отбелязал, че когато няма „усещане за заплаха от страна на Русия”, властите харчат бюджетните пари за други работи, но това не било най-добрият план за бъдещето. „Можем ли да гарантираме, че бъдещето ще е така благоприятно, както неотдавна миналото? И ако не е, то трябва да се направи нещо друго, някакъв друг избор” – обобщава генералът.
 
По-рано Берънс написа писмо до британския военен министър, в което заяви, че британската армия няма снаряжение, за да воюва примерно с Русия. Според неговите думи, Британия има кораби и самолети, но за тях често няма боеприпаси, тъй като Лондон „привикна към зависимостта от американските сили”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ