Голямото подслушване и следене със СРС на граждани и политици засега остава само в главата на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, пише "Труд".

Днес той бе извикан на изслушване в парламента по темата за бръмбарите, но нито изнесе подробности, нито съобщи конкретни имена на протестъри, защото цялата информация била секретна.

Предложението за изслушване на Рашков бе направено от депутатите от ГЕРБ, които заявиха, че са засегнати от очернящата кампанията МВР шефа срещу тях, който от 2 месеца по радио и телевизори говори за масови подслушвания, а не казва нищо.

Безплодният дебат приключи с ново искане от същата група ГЕРБ-СДС за повторно изслушване на Рашков но в закрито заседание идната седмица, където най-сетне той да изплюе камъчето.

От трибуната Рашков размаха папка и обяви, че в нея е събрал данни от МВР за „стотици подслушвани граждани”, някои с удължен до 7-8 месеца, при други с прилагане и на способи като наблюдение и следене.

От думите му излезе, че полицаите от ГДБОП и „Вътрешна сигурност” в МВР всеки ден са разнасяли листчета с нови и нови имена, включвали са телефоните на когото си искат, нарушавали са процедурите и отвъд издадените от съда разрешения.

Стана ясно също, че Мая Манолова и нейните „активни борци” са били най-подслушвани от предишната власт. Неуспялата кандидат-кметица на БСП и дуото „Хаджигенов-Бабикян” предали на Бойко Рашков доказателства за прилаганите СРС спрямо техни хора. Служебният вътрешният министър ги увери, че техните материали са приложени в папката му, в която имало общо 123 имена.

Същата папка той щял да даде на Николай Хаджигенов, който вече е председател на временната комисия за разследване на полицейско насилие и подслушване на протестъри.

Рашков обаче се застрахова предварително не само с твърдението, че проверките за СРС в службите на МВР още не са приключили, а и че „голяма част от материалите са унищожени”.

На помощ с въпрос му се притече Атанас Атанасов - генерал от резерва и основоположник на тоталното подслушване и следене от времето на Иван Костов.

Атанасов помоли Рашков да обясни какво е това „изнесен акаунт” и така се разбра, че служители на МВР могат да си отворят на компютъра звуковия файл от даден телефони и да следят разговорите директно със слушалки, да си водят записки и после да ги предават на началника си.

Така 2-3 часа пленарно време отлетяха в празни приказки, също както и миналия петък цял парламентарен ден бе изгубен за изслушване на Рашков и служебния правосъден министър Янаки Стоилов за искането им за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.