Никъде другаде новият коронавирус не се разпространява толкова бързо, колкото в момента в Русия. За едно денонощие там бяха регистрирани над 10 000 нови случая. И висши политици са сред заразените. Защо се стигна дотук? Така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "В Русия: защо броят на заразените с коронавирус експлодира?".

Седем седмици могат да променят много неща по време на пандемия - към добро или към лошо. В средата на март Владимир Путин обяви, че в Русия разпространението на вируса е под контрол. В началото на май обаче броят на новите инфекции достигна рекордно ниво. В неделя (03 май) властите съобщиха, че в рамките на 24 часа е имало 10 633 нови случая. Така общият брой на инфекциите достигна 134 000.

В нито една друга страна вирусът не се разпространява толкова бързо, както в момента Русия. В началото на епидемията там съобщаваха за незначителен брой заразени, но ситуацията се промени коренно. Вече седмици наред руските власти информират за рекордни увеличения. При това на много места бе въведена забрана за излизане навън, за да се предотврати разпространението на вируса. 

Според статистиката на американския университет "Джон Хопкинс", Русия в момента се намира на осмо място по броя на заразите, с което задминава и Китай, и Иран. При това пикът на кризата още не е достигнат, както предупреди миналата седмица и руският президент Владимир Путин миналата седмица.

Заразени с коронавирус се оказаха и трима висши политици в Русия - премиерът Михаил Мишустин, министърът на строителството Владимир Якушев и неговият заместник Дмитрий Волков, съобщиха руските информационни агенции.

Жертвите засега са сравнително малко
Особено силно засегнати са многомилионните метрополии Москва и Санкт Петербург, но и онези региони, в които здравната инфраструктура е по-слабо изградена. В Санкт Петербург, чието население е близо 5 милиона души, болниците инсталираха хладилни контейнери за труповете. Градската здравна служба съобщи, че контейнерите засега не се използват, а били чисто предпазна мярка, в случай че броят на починалите започне да нараства прекалено бързо.

Независимо от големия брой нови инфекции, броят на починалите от COVID-19 в страната засега е относително нисък (1280 души - до 3 май). През последните седмици обаче бяха изказани и съмнения дали лекарите винаги съобщават истинските причини за смъртта.

Според различни предположения, в столицата Москва вероятно има над четвърт милион души, които са заразени с коронавирус. Подобно съмнение изказа в събота (2 май) и кметът на града Сергей Собянин в своя блог.

В Москва междувременно са били разкрити 44 временни клиники, в които ще могат да се лекуват до 10 000 пациенти. Много лекари и медицински сестри се оплакват обаче от липсващи предпазни средства и от преумора.

Жители на Санкт Перебург закачиха по улиците портрети на починали медици и положиха под тях цветя. Лично президентът Путин призна наличието на дефицити в системата на здравеопазването.

В Москва е предвидено в битката срещу вируса да се включат и студенти по медицина. Кметът Собянин обяви, че смята да им плати по 1250 евро за помощта им.

Междувременно от руското министерство на отбраната обявиха, че смятат вируса за "сериозна заплаха". "Тази инфекция не познава граници", заяви заместник-министърът на отбраната Александър Фомин в едно телевизионно интервю. Според министерството, в руската армия вече има близо 3000 заразени.

Как се стигна дотук?
Силното нарастване в броя на новозаразените напоследък вероятно се дължи до голяма степен на многобройните нарушения на карантината. Голяма част от руснаците подценяваха опасността от новия вирус. Има обаче и друга причина.

Редица медици информират, че в болниците са били приемани и пациенти с неизяснена диагноза, които са заразили голяма част от останалите пациенти. А санитари разказаха, че са се заразили, докато обикаляли с пациентите в продължение на часове, за да открият болница със свободни легла.

Факт е, че през последните седмици в страната започнаха много по-масово да правят тестове за коронавирус. Според много експерти, покачването в броя на заразените се дължи именно на повечето провеждани тестове.

От друга страна обаче има и съмнения доколко тестовете за коронавирус са надеждни. Както обяви наскоро Сергей Собянин, в Москва половината от пациентите с тежко протичане на болестта COVID-19 са дали отрицателни резултати при тестването.

Не е ясно и колко от духовниците от Руската православна църква са заразени с новия коронавирус. Църквите и манастирите в страната са смятани за огнища на заразата. Известно е, че вече няколко висши духовници са починали от COVID-19, както посочва германският ФАЦ. Ръководството на Руската православна църква призова вярващите да останат по домовете си и да не ходят на църква. Същевременно обаче църквите и манастирите в страната остават отворени.

Президентът Владимир Путин удължи извънредното положение в Русия до 11 май. Същевременно той обяви, че властите ще разработят план за постепенната отмяна на някои ограничения. Според него, на страната се било удало да забави разпространението на вируса. "Но това не бива да ни успокоява. Ситуацията остава много трудна", каза той миналата седмица.