Москва може да започне разработка и производство на ваксина срещу новия коронавирус, заяви кметът на руската столица Сергей Собянин в събота. "Ваксините са разработени в специализирани научноизследователски институции и се ползват с високо ниво на защита. Важно е. Но ако се съди по това, което беше докладвано на президента по време на неотдавнашна онлайн конференция, не е изключено московският институт да бъде разработчик на такава ваксина. По-нататък ще се организира нейното производство, Москва има капацитета за това ", каза той.

Според кмета, такава ваксина ще бъде разработена.

"Или в Русия, или в чужбина, но е по-добре в Русия. Сега, доколкото знам, такива разработки съществуват", добави той.

Според специалисти, година и половина ще отнеме разработването и пускането на пазара на ваксина.

Редица държави вече започнаха изпитания върху хора.

Руските здравни власти заявиха по-рано, че Държавният изследователски център за вирусология и биотехнологии "Вектор" е започнал изследвания и първите резултати се очакват през юни 2020 година.

Междувременно, 9 623 новозаразени за денонощие в страната са установили в руските лаборатории. Прирастът е рекорден за статистиката в Руската федерация.

Така общо заразата от коронавирус в Русия достигна 124 054 души.

При 47% от новоустановените болестта протича без симптоми, посочват от оперативния щаб, като изрично подчертават, че броят на новозаразените расте заради по-масовото тестуване.

Най-голямо огнище на заболяването остава столицата Москва с 5358 новоустановени. В Московска област заболелите са 807, в Санкт Петербург, другото концентрирано огнище - 323.

Само за последното денонощие смъртните случаи в Русия са 57, като така общо те стават 1222. Излекувани са 1723 пациенти, общо над 15 000, по данни на официалните власти.