Присъствието на американски танкове и въоръжение в Германия стана впечатляваща демонстрация на военна мощ, съобщи телевизионният канал CBS News, цитиран от ино.tv. Целта на тази стъпка до голяма степен се състои в това, да успокои нервничещите европейски съюзници на Америка, пише изданието, и да покаже, че САЩ са готови да воюват заедно с тях против "потенциалната руска агресия".
"Администрацията на Обама укрепва военното присъствие на Америка в Европа, за да сдържа потенциалната руска агресия. Танкове и друго оръжие току-що пристигнаха в Бремерхафен, Германия. Днес ще ги прехвърлят в Полша", съобщи в ефир репортерката Елизабет Палмър.

В репортажа си Палмър отбелязва, че след края на студената война САЩ са съкратили военното си присъствие в Европа, но в момента в Германия се наблюдава обратният процес. Цялата тази масивна техника вече е в Германия, казва тя, и ще се придвижи на изток към Полша, където я очакват 4000 американски войници. "Това е първото от почти 30 години насам увеличение на американското въоръжение и военния контингент в Европа", съобщи тя.

Кореспондентката на CBS News Елизабет Палмър разговаря с Тимоти Магуайър, генерал-майор и зам.-командващ на Въоръжените сили на САЩ в Европа за случващото се прехвърляне на военна техника.

На въпрос колко бързо новият президент на САЩ може да прибере обратно цялата тази техника и да направи жест към Русия, генерал Магуайър отговори, че "няма да размишлява по темата какво може или не може да направи бъдещият президент, но в интерес на САЩ е да повишават своята бойна готовност".

В репортажа се казва още, че Америка обяснява поведението си с агресията и отделянето на Крим от Украйна през 2014 г. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп от друга страна нарече НАТО остаряла организация и заяви, че би искал да възстанови добрите отношения с Русия.

Руският президент Владимир Путин от своя страна каза, че е "глупаво и нереалистично да се мисли, че Русия ще нападне когото и да било".

Репортерката на CBS News каза още, че веднага щом военната бригада се добере до крайната си точка на пътуване в Източна Европа, веднага ще започне мащабни мултинационални военни учения заедно с другите страни от НАТО.Източник: "Руски дневник"