Минималната работна заплата и заплатите въобще изостанаха от ръста на инфлацията. Това каза пред БНР бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

"Този бюджет е само на 5 месеца. Той е актуализираният бюджет от юли тази година. Той позволи доста големи разходи", коментира тя относно удължаването на действието на сегашния бюджет.

Повишаването на минималната заплата няма да срути бюджета, но остава и проблемът с другите заплати в България, смята Христова.

"Предизборната атмосфера е факт и това е опасността – от наддавания, политически, без никой да поема отговорност откъде ще се осигурят средствата."

С двете преизчислявания на пенсиите от 10 милиарда разходите нараснаха на 19 милиарда, а това е колосално, отбеляза Христова.

Няма магическа формула, но това беше стъпка, която костваше страшно много на държавата, посочи още Христова по темата с осъвременяването на пенсиите.

В пенсионно-осигурителната система червената лампа свети вече от няколко години. Този проблем е и европейски, заради застаряването на населението и демографската ситуация в Европа, заяви бившият социален министър.

Според Христова ситуацията е неблагоприятна както при удължаването на сегашния бюджет, така и ако беше внесен нов бюджет при липса на ясно мнозинство.

"И има опасност да се получи голям хаос при предложенията и голямо изпитание за финансовата система на държавата."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук