Не приемам позицията на гражданите, които в момента протестират, макар че те имат право, по няколко причини. Пандемията е в своя разгар. Властта отговаря за нашия живот, трябва да вземат отношение и то адекватно с оглед на събитията, които са се случили спрямо този проблем. Само преди месец бях във Франция, там е задължителни за всички граждани да притежават такъв сертификат. 

Това заяви в "Пресечна точка" в по Нова тв Пламен Марков, представител на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат и легенда на ЦСКА.

"Бях наскоро във Франция. Там между 75 и 80 % са ваксинирани. При нас, поради липса на добра кампания на бившите управляващи, този процес е много занижен, ние не сме достатъчно наясно от ползите на тези ваксини.

Част от тези граждани имат право да протестират, но те трябва да протестират пред офисите са фирмите си, по-точно строителния бранш, защото те получиха аванс за определени дейности, а не са им платили заплатите", каза още Марков. 

"Само преди една година Румен Радев застана със своя юмрук начело на малка група граждани, които поведоха своя бунт срещу несправедливостта на България.

Не виждам защо тези българи, които протестират днес, имат разлика с онези българи, които протестираха по същия начин. Това разделение, е онова, което подпомага е онези политици, които не искат да оправят България, а помага на злокобният им план", отвърна му продуцентът Виктор Димчев. 

"Трябва да се замислим защо хиляди хора са излезли по улиците на България и демонстрира несъгласието с политиката, която всички усещам, че е неправилна. Не може от понеделник за сряда да каже, че трябва да си ваксиниран. Време е да спрем този порочен начин, по който се случват нещата, време е да кажем, че е направена грешка и да я оправим", каза още той. 

Марков обаче не му остана длъжен.

"Нека само да вметна няколко думи към Димчев. Не всички хора протестират. Правото за протест е конституционно право. Но не всички протестират. Хората от хотелиерския бизнес приеха зеления сертификат, защото той е част от техните бъдещи дейности.

Искам да кажа, че както във всички други сфери, икономиката е едно от по-важните, но здравето на българските граждани е по-важно и аз съм убеден, че тези мерки, които са въведени, са свързани със запазване на живота на българите.

Всеки човек има право на своя гледна точка и да реши дали да се ваксинира. Но с оглед на резултатите като процентно съотношение спрямо западните страни, стигаме до парадокса, че една много малка част на българските граждани да достигне до тях чрез докладите на СЗО, че ваксините са най-важните неща, които могат да ни предпазят от пандемията", каза той. 

В студиото бе повдигнат и въпроса за евентуалния импийчмънт на Румен Радев заради скандала с двойното гражданство на неговия министър на икономиката в предишното служебно правителство Кирил Петков

"Що се отнася до импийчмтънта, по Конституция, са необходими минимум 160 гласа на депутатите за да се обсъжда такъв въпрос в НС. След такива две или три обсъждания, чак тогава въпросът може да се отправи към КС, който да вземе решение.

Ако допуснем, че Радев бъде избран за президент, едно такова крайно решение, ще касае един период вече от отминал мандат, което по никакъв начин няма да има стойност. С днешна дата чисто практически такава тема не стои на дневен ред", каза Марков. 

"Не е добре в България да имаме казуси, които се чудим дали президентът е сгафил или е нарушил Конституцията или е спазвал законите в нашата страна.

Мисля, че г-н Радев няма друг ход освен да признае сам своята грешка, а той прави обратното - опитва се да каже, че едва ли не Конституцията и неговият избор се различават, и че неговият избор е да променим тези правила заедно с неговия министър, който е направил своя коалиционна партия и се явява на изборите.

Това не са мои думи, а официални становища на БСП. Тази сутрин тя публикува свое комюнике с мнението на трима представители, единият от които беше зам.-председател в предишното и по-предишното НС - Кристиян Вигенин, и още двама негови колеги.

Проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова: Не подкрепяме позицията на ИК на Радев относно решението на КС по казуса “Петков”

Те казват, че са против начина, по който президентът Румен Радев обслужва кампанията на Кирил Петков. Конституционният съд е просто онзи орган, който започна да бие голямата камбана и нещо наистина се случва противозаконно и противоконституционно и президентът надскача своите правомощия. Според мен това е неправилно, не бива никой президент да го прави.

Не само Румен Радев, а и следващият президент. Процедурата по импийчмънт ако започне, ще е срам за България. Не мисля, че Румен Радев, добър или лош, трябва да бъде подлаган на тази процедура. Достатъчно основание има Румен Радев да се замисли, ако българския народ, не дай си Боже, го избере", каза Димчев. 

"Той се опитва да пробута насила в парламентарната република партия, която се опитва да вземе насила властта, което противоречи на демокрацията у нас", каза Леона Асланова, от инициативният комитет, издигнал Лозан Панов за президент. 

"Отговорността за декларацията е на този, който я е подал. Президентът няма право да проверява данните в нея и той не носи отговорност за това. Конституцията не му е вменила такова задължение. Радев не е запознат с двойното гражданство на Петков, той няма как да има друг ход", каза на свой ред Марков

Димчев му отвърна, че това не е вярно, защото те се познават. "Темата е била обсъждана, при това в присъствието на други хора. Тази тема не е от днес и вчера. От години тази тема е позната на Кирил Петков", каза още той.