Като лекар бих адмирирал всяка мярка, която ще доведе до увеличение на броя на ваксинираните българи, защото сме на последно място в Европа. Това заяви д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на УС на БЛС, по bTV.

Според него обаче е рано да се каже как точно зеленият сертификат ще се отрази на това. По думите му над 70% от всички лекари в страната са ваксинирани, освен това са и преболедували.

"Лекарското съсловие до голяма степен показа на обществото как трябва да се борим с епидемията", отбеляза д-р Брънзалов.

Той коментира и темата за фалшивите COVID сертификати, като посочи, че те са едно петно върху България. "За този който ги издава и за този, който ги търси, не трябва да има никаква разлика", смята д-р Брънзалов.

БЛС не е разследващ орган, нито може да наказва някой, има институции за тази цел и те трябва да си свършат работата, заяви той. 

"Факт е, че имаме проблеми с финансирането на нашата система, както в момента, така и в минали години това сериозно е седяло на дневен ред", отбеляза той по повод протестите на спешните медици за достойни заплати и условия на труд.


"Това води до допълнителна ескалация на напрежението, което и без това е на много високо ниво в страната", каза д-р Брънзалов.