В статия за The Daily Beast журналистът Дейвид Екс предупреждава, че Сувалкският коридор остава най-уязвимата територия на НАТО. Ако напрежението между Русия и Запада се увеличи, в този регион може да започне въоръжен конфликт и Кремъл ще има предимство.

Русия, както всяка друга голяма военна сила, редовно провежда военни учения, премества въоръжените сили на своята територия и ги разгръща на територията на съюзническите държави, пише "Поглед инфо".


Както обаче журналистът Дейвид Екс пише в статията си за The Daily Beast, последните руски военни учения са забележителни за преминаване близо до т. нар. Сувалкски коридор, хипотетичен сухопътен коридор, който би могъл да свърже територията на Беларус с Калининградската област.

На фона на нарастващото напрежение между Запада и Русия, както и опитите на последната да укрепи позициите си в Крим, този коридор с дължина около 100 км, който минава по границата на Литва и Полша, привлича все повече внимание от страна на съюзниците от НАТО.

Именно тук, според автора на статията, може да започне война, ако се развие нова Студена война.

И както изтъква Eкс, това е проблем за Алианса. По-специално Сувалкският коридор е разположен в покрайнините на организацията, на десетки или както в случая със САЩ, дори на хиляди километри от концентрацията на основните въоръжени сили на страните членки на НАТО.

Освен това тези територии граничат с Калининград, където се намира значителна група руски сухопътни сили.

В същото време завземането на този участък ще отсече балтийските страни - Естония, Латвия и Литва - от други членове на алианса.

Според американските военни анализатори "много слабости на стратегията на НАТО и бойна готовност се сближават в Сувалкския коридор. "Коридорът е много уязвим", заяви Бен Ходжес, бивш командир на американските сили в Европа.

Както американската организация с нестопанска цел РАНД изчислява през 2014 и 2015 г., в случай на въоръжен конфликт в този регион, Русия ще може незабавно да мобилизира 25 батальона, тоест около 10 хиляди войници, докато НАТО - едва 17 батальона, тоест по-малко от 7 хиляди. войници.

Фактът обаче, че бронираните машини са разположени само в една от всички близки военни бази на Алианса, свидетелства за истинския баланс на силите.

"Въпреки че Русия е малко вероятно да започне военна кампания само за да завземе Сувалкския коридор, без съмнение ще се опита да покрие тази територия в случай на конфликт в региона", заяви американската политическа анализаторка Ания Григас.

В същото време Григас призовава да се опасяват не само от „увеличаване на военното присъствие в Калининград и Беларус, но и от „меката сила“ и операциите на руското разузнаване в региона“. Според експерта Русия може да се възползва от сложната история на отношенията между Литва и Полша, като постепенно увеличава военното си присъствие в двете страни при липса на обмен на информация между тези съюзници от НАТО.

Както Екс подчертава в статията си за The Daily Beast, благодарение на многобройните изследвания и военни сценарии в Алианса, те все пак са признали съществуването на проблема и започнаха да предприемат конкретни стъпки за неговото решаване.

По-специално, въоръжените сили на САЩ започнаха разполагането на тежко оръжие, което в случай на конфликт с Русия ще бъде първото, което ще влезе в битката.

Освен това през септември НАТО създаде нов команден център в Германия, като по този начин повиши готовността на силите си и увеличи скоростта на прехвърляне на части.

Превод: В.Сергеев