Оставката на Николай Денков може да не мине при гласуването в пленарна зала на 6 март и тогава той ще трябва да е премиер, докато Народното събрание не реши обратното, коментираха депутати от различни парламентарни групи напрежението между формациите в управляващото мнозинство, пише Труд бг.

И обясниха, че Денков може да бъде оставен като премиер, докато с оставката му и конституционните процедури не се напасне датата за предсрочен вот - 9 юни. “Щом от ППДБ толкова искат нови избори - ще ги имат”, заявиха лаконично пред “Труд news” депутати от ГЕРБ-СДС.

След извънредното изявление на вицепремиера Мария Габриел, че няма да подпише меморандума, предложен от ППДБ, защото е “опит за политическа търговия”, избраници с опит коментираха лаконично пред “Труд news”, че “по-вероятният изход от създалата се кризисна ситуация заради ППДБ е предсрочни избори”.

През целия ден народни представители от различните парламентарни групи коментираха неофициално плюсовете и минусите от предсрочни избори 2 в 1 заедно с европейските.

Още от сутринта юристи с дългогодишна практика започнаха справки с националното и европейското законодателство дали определената дата за европейските избори у нас - 9 юни, може да се ползва и за провеждането на националните предсрочни парламентарни избори.

“Категорично няма никаква пречка да се проведат заедно европейски с национални парламентарни избори”, коментираха конституционалисти с богат опит и евродепутати от няколко политически семейства.

“По нашият Изборен кодекс няма пречка да се проведат избори 2 в 1, а европейските директиви уреждат приоритетно правата на избирателите”, отбелязаха юристи и дадоха пример, че в Румъния ще има сходна ситуация.

Из Допълнителни разпоредби на Изборния кодекс § 5, точка 2

Назначава се една обща избирателна комисия

§ 5. При произвеждане едновременно на два или повече вида избори, извън случаите, когато се произвеждат само избори за общински съветници и кметове, се прилагат разпоредбите на кодекса със следните изключения:

2. При произвеждане едновременно на избори за народни представители или за президент и вицепрезидент на републиката или за членове на Европейския парламент от Република България се назначава една обща районна избирателна комисия за всеки изборен район (район);

Из Директиви на ЕС

XII. Мерки във връзка с риска от многократно гласуване на изборите за Европейски парламент

40. Когато в контекста на изборите за Европейски парламент даден гражданин е заличен от избирателните списъци на държава членка, за да гласува в друга държава членка, първата държава членка следва същевременно да обмисли предприемането на мерки, за да се избегне възможността такова заличаване да засегне регистрацията на въпросния гражданин в избирателните списъци за национални избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук