Анализатори от Министерството на отбраната на ФРГ не изключват разпадането на ЕС и пълното преустройство на съществуващия световен ред. За това свидетелства доклъдът "Стратегическа прогноза — 2040", който се оказал в редакцията на изданието Der Spiegel.

В 102-страничния документ експертите от Бундесвера са посочили няколко варианта за развитието на събитията на международната арена през близките 20 години. Най-негативният от тях предполага "множествени конфликти" на фона на няколко десетилетия политическа и икономическа нестабилност. 

"Разширяването на ЕС е спряло, все повече държави напускат съюза... Европа е изгубила глобалните си конкурентни предимства. Все по неуреден, хаотичен, раздиран от конфликти свят напълно променя обкръжението на Германия и ЕС от гледна точка на политиката на сигурността". Това според немските анализатори е най-лошият вариант на развитието на събитията. 


Вторият негативен сценарии предполага разделянето на Европа на два блока, които постепенно ще се отдалечават един от друг както икономически, така и социално. В този процес страните от Източна Европа постепенно преминават в орбитата на влияние на Русия заради тяхната зависимост от доставките на енергийни суровини, отбелязват анализаторите.

Още един сценарий описва "провала на глобализацията", който, както смятат в Бундесвера, ще сложи край на "европейските илюзии". Това според експертите ще доведе до рязка активизация на външната политика на Русия и Китай и отчуждаването на ЕС от трансатлантическите партньори. 

Позитивните прогнози ("Глобален Запад" и "Мирно пространство") включват ръст на сътрудничеството вътре в ЕС и разширяване на общността, изграждането на партньорски отношения със съседи и успешно развитие на пазарните процеси в целия свят. 

"Секретният доклад на министерството на отбраната заслужава изключително внимание. Това е официален документ, който с пределна яснота сочи възможен крах на ЕС и как това събитие ще повлияе на сигурността на Германия. Едновременно с това там са посочени стратегическите сценарии, които трябва да послужат като ориентир за Бундесвера", отбелязват журналистите от Der Spiegel.

Превод: БЛИЦ