Закрихме третата българска държава във всичките й видове. Сега ще трябва да строим държавата си отново. Дотам се докарахме! Това заяви в интервю за България он ер писателят Димитър Недков.

Още през 2009 г. той предупреди, че идва краят на третата българска държава във вида, в който сме свикнали да я приемаме.

В момента тече добре организиран тотален хаос. Говоря за края на третата българска държава, защото разрушихме нейната институционалност, унищожихме всички авторитети, на които хората вярваха.България се оказа управлявана като една махала и то по принципите, описани от Марио Пузо. Махалата, където най-важно е целуването на ръката на Кръстника, заяви още Димитър Недков. И подчерта, че изпитва изключителен респект към Темида и върховенството на закона.

За да построим държавата си отново обаче в пространството на политическия естаблишмънт първо трябва да влязат санитарите. После - да започне дезинфекцията, накрая на преден план да излязат младите хора, очерта картината Димитър Недков.

Диагнозата на обществото, която той постави преди редовните парламентарни избори на 4 април, се сбъдна. Тогава той говореше, че предишното 44-ото НС е срутището на българския парламентаризъм. С най-кратния парламент - 45-ия, ние надминахме понятието срутище. В 45-ото НС изригна Везувият на българския политически естаблишмънт.

А, когато един вулкан изригне, лавата затиска всичко. Какво ще намерят след време археолозите, какви неща ще изровят под застиналата слава, тепърва ще разберем, каза Недков. И риторично попита: Как така в ХХІ век хората толкова са се забравили в споровете помежду си, че дори не са усетили изригването на вулкана?!"

В обществено винаги се намира кой да успее да дезинфекцира. Природата тук не търпи празни пространства, каза още Димитър Недков. Той заяви, че принципно не коментира служебни правителства, защото "законодателят е обявил че такова чудо има". И припомни, че основното конституционно задължение на служебните министри е да организират "колкото е възможно според състоянието на обществото едни порядъчни нови избори". До какво ще доведат те не е отговорност на служебния кабинет, каза авторът на "Президентът" и култовата трилогия "Знакът на българина".

На други места служебните правителства се наричат преходни. И правят диагностиката на обществото. Това трябва да даде служебният кабинет - картината. Да каже: ето я картината на държавата. Защо в момента този процес се саботира? - попита Димитър Недков, изказвайки изумлението си от поведението на шефовете на ДАНС и разузнаването, които излязоха в неплатен отпуск от май до септември.

Знаете, че имам слабост към шпионските сюжети. Изумен съм как може да има такава наглост, каквато си позволяват шефовете на най-секретните служби. Такава наглост не би си позволил дори Джеймс Бонд. Защото в държавите, създали Джеймс Бонд, това поведение се нарича измята на короната, категоричен бе писателят. И попита да не би да се е върнала държавна сигурност.

От какво се страхува един шеф на служба, че да не може да отиде при премиера си, възмути се Недков. И възкликна: "Днес да не си на мястото на служебното правителство, да не си на мястото на президента.".

Виждам едно младо ястребче в ГЕРБ - имам алергия към такъв тип нови еничерчета, които се връщат с отвън с такъв манталитет. То се занимава само с държавния глава, вместо с партията, на която вчера стана член, възмути се писателят от Даниел Митов.

Най-вероятно на президента ще му се наложи лично да плати сметката накрая, каза Недков и припомни, че от действията на служебното правителство зависи преизбирането му. Писателят бе скептичен, че след новите избори ще успее да се състави правителство.

Дано Радев постъпва правилно с авантюра,  наречена "Три морета". Да не се окаже, че тя е флагманът за разцеплението на Европа, предупреди писателят. И прикова вниманието върху факта, че "Три морета" е проект със 100-годишна история, замислен като създаване на Източноевропейски съединени американски щати. Един държавен глава не може така фриволно да взема решение за съюзите, в които влизаме, каза още Недков. И уточни: "На подлагам на съмнение компетентността на президента Радев, защото самобитността му на опитен летен би трябвало да го прави компетентен що е това геополитическа турбулентност.".

Той разви интересната теза, че в момента живеем по т. нар. аналогови конституции. Те са създадени за обществени порядки, които отдавна изчезнаха. И днес виждаме колко тези конституции са несъвършени за времето, в които живеем, каза още писателят утопист.

Според него в момента имаме криза на идеологията. България трябва да реши кой е идеологическият смисъл, по който ще съществува, за да се спаси българското племе. България има нужда от идея, обобщи Димитър Недков. И завършвайки с коментар за последиците от пандемията, заяви: "Дори аз започвам да забелязвам, че стоя на социална дистанция метър и половина от себе си!".