На Христо Иванов определено му върви на самопризнания тези дни. Вярно, без да го осъзнава, но важен е резултатът. А той е, че освен лавината от лъжи и внушения, която ежедневно бълва по команда на кукловода си – олигарха Иво Прокопиев, от време на време от устата му погрешка излизат и истини.

Така, първо в петък – без да знае, че думите му се излъчват на живо, призна пред цялото ни общество, че свалените с исторически вот на недоверие управляващи от т.нар. коалиция на „промяната“, искат промени за КПКОНПИ само за да я превърнат в бухалка срещу враговете си. А също и че възприятието му за свобода на словото и медиите е свалянето на линкове от сайтовете на частни издания.

Вчера пък, в интервю за NOVA, в което впрочем удивително липсваха каквито и да било въпроси за издънката му от петък (но това е тема за друг разговор – за етиката и обвързаностите на конкретни журналисти), призова открито за предизборна коалиция. С идеята тя да събере на едно място „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, а също организациите-бухалки „Ние, идваме!“ на „бащата на троловете“ Арман Бабикян, БОЕЦ на видинския автор на сигнали по олигархична поръчка Георги Георгиев и „Правосъдие за всеки“ на пословично известния с факта, че едва се докопа до дипломата си за юрист Велислав Величков. И тук е моментът да се върнем на самопризнанията. А те са поне три, макар и неумишлено изпуснати.

Първо – с назоваването на тези формации и призива да се явят заедно на изборите Христо Иванов без да иска се превърна в първото Прокопиево прокси, осветило това, за което отдавна алармират и неколцина политици в България, и малкото медии в страната, останали наистина независими и извън контрола на Прокопиев. А именно, че изброените партии и организации са продукт на политинженеринга на един и същи човек – въпросния енергиен олигарх и медиен монополист. През годините той ги нарои на принципа на онази руска кукла, която помним още от времената, когато в България властваше соца, а държавата се изживяваше като сателит на СССР – матрьошката.

България е демократична държава от над 30 години и част от евроатлантическата общност от близо 20, но едни хора, назначени за милионери и превърнати в такива посредством бандитската приватизация у нас, продължават да се опитват да я държат в плен на Русия. А също да й пробутват политинженеринга на руската матрьошка – различни съставни части, подчинени на едно главно тяло, преследвайки две цели. От една страна да прикриват участието си в политиката и властта, в която – макар Прокопиев упорито да го отрича – от десетилетия дърпа конците през въпросните ГМО формации. От друга – да прокарват през тях собствените си интереси, като ги използват хем за лобизъм, хем за бухалки срещу враговете си. И да ги използва за говорители на опорките си.   

Второ – призна за връзката на олигарха и „борец срещу спецправосъдието“ Иво Прокопиев с олигарха и беглец от спецправосъдието Цветан Василев. Също разкривана и доказвана през годините с поредица медийни разследвания и интервюта на „Капитал“ връзка, която обаче досега беше упорито отричана и от Прокопиев, и от всичките му проксита в медиите, НПО сектора и политиката. Е, вече няма да може, защото Иванов сам назова емблематичното (макар и най-малко) общо кратно помежду им - БОЕЦ. Формацията, чийто шеф Георги Георгиев хем обича да се хвали със снимките си с Цветан Василев от лобитата на луксозни хотели в Белград, хем пуска сигнали, основани единствено и само на опорките, подавани му от Прокопиев и след това разследвани от прокситата на олигарха.

А кое е третото? Че ГМО формациите на баш тартора на задкулисието у нас, поне в частта с Христо Иванов, са разбрали, че обществото не е толкова наивно, за колкото го смятат и съответно подкрепата им за тях е паднала до рамките на статистическата грешка. Затова сега Прокопиевото прокси зове за сбор на различните съставни части на матрьошката, за да се опитат заедно да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Само че тази работа не е като онази работа, а математиката е категорична, че сборът дори на няколко нули все е нула. И от всички нас, гражданите на държавата, зависи да го демонстрираме нагледно на псевдомесиите-проксита, които толкова години лъгаха избирателите, че идват, за да сбъднат надеждите им за промяна и по-добро бъдеще, а всъщност единственото, което правеха беше да обслужват олигархията и да прокарват интересите на тартора си, за да може той да продължава да ограбва и държавната хазна, и публичните ресурси.

Е, на чукащите на вратата предсрочни парламентарни избори, ако призивът на Христо Иванов се сбъдне, обществото ни най-сетне ще получи шанс да демонтира напълно олигархичната матрьошка, държаща го в плена на задкулисието и босовете му. Като изрита и последните й части от парламента.