Руските пропагандисти вероятно провеждат информационна кампания за унищожаване на репутацията на Група "Вагнер" като уникално ефективна бойна сила в подкрепа на усилията на руското Министерство на отбраната (МО) за разформироване на Група "Вагнер" и интегриране на бившите бойци на "Вагнер" в структурите на МО.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 30 юни руският държавен телевизионен канал "Россия-1" излъчи репортаж, в който омаловажи ефективността на "Вагнер" в Украйна, поставяйки под въпрос "изградения мит за високата ефективност на частната армия.

Клипът намеква, че в Русия е разпространено погрешното схващане, че силите на "Вагнер" са изключително ефективни, и твърди, че редовните руски сили са по-ефективни от частната военна компания "Вагнер" (ЧВК).

Россия-1 твърди, че редовните руски сили са превзели географски по-големия и по-важен град Мариупол (за 71 дни) много по-бързо, отколкото силите на групата "Вагнер" са успели да превземат Бахмут (за 224 дни).

Много руски военни блогъри - включително свързани с Вагнер - осъдиха репортажа като безсрамно пренаписване на историята и част от "подъл дневен ред", целящ да "изпрати подвизите на ЧВК Вагнер в забвение".

Медийният апарат на Кремъл вероятно е насочен към възприемането на ЧВК "Вагнер" от руската общественост, за да намали популярността на групата, тъй като МО може да се опита ефективно да разформирова групата "Вагнер" в Украйна и да реорганизира нейните елементи в рамките на руското МО.

Този репортаж вероятно е усилие в рамките на оценяваната от руския президент Владимир Путин кампания за унищожаване на личната репутация на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили призна, че украинските контраофанзивни операции ще отнемат повече време, отколкото някои западни наблюдатели са очаквали. Мили заяви, че украинските сили умишлено работят през трудни минни полета и напредват от 500 м до 2000 м на ден.

Мили повтори, че очаква украинските контраофанзивни операции да продължат до 10 седмици, и призова хората да осъзнаят, че украинската контраофанзива ще бъде дълга и вероятно скъпоструваща операция.

Руски официални лица и източници отбелязаха твърденията, че руските сили са разгромили малки украински десанти в източната (лява) част на Херсонска област на 1 юли, сякаш са спечелили голяма победа. Ръководителят на окупацията на Херсонска област Владимир Салдо твърди, че военнослужещите от руската "Днепър" група войски са прочистили районите край Антонивския мост на източния бряг на река Днепър, след като през нощта части на специалните сили са извършили внезапен десант на тиловите позиции на украинските сили.

Салдо твърди, че в операцията, която решително е отблъснала украинските сили от позициите им край Антонивския мост, са участвали елементи от отряд "Буря", 61-ва пехотна бригада на ВМС (Северен флот), 126-та бригада за брегова отбрана (22-ри армейски корпус, Черноморски флот), 127-ма резервна бригада (вероятно ново резервно подразделение) и 205-та отделна мотострелкова бригада (49-та армия с комбинирани оръжия, Южен военен окръг [ЮВО]).

Салдо също така твърди, че украинските сили вече нямат никакви "плацдарми" на източния бряг, а свързан с Кремъл блогър твърди, че руските сили са успели да напреднат до дачните райони в близост до Антонивския мост, след като на 30 юни са изстреляли балистична ракета "Искандер" по моста.

Базиран в Крим руски блогър също така твърди, че елементи на 7-ма гвардейска планинска десантно-щурмова дивизия (VDV), използващи танкове Т-72, също са участвали в атака срещу украински позиции близо до Антонивския мост.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са ликвидирали украинска диверсионна група, която се е опитала да се приземи на остров северно от Олешки (на 9 км югоизточно от град Херсон) - вероятно става дума за района на Антонивския мост.

Руското МО също така демонстративно награди военнослужещи от 80-а арктическа мотострелкова бригада (14-и армейски корпус, Северен флот) - подразделение в състава на руския "Днепър" Група войски - за унищожаване на украинска военна техника в Херсонска област.

Руското МО публикува и интервю с командира на 80-а арктическа мотострелкова бригада, който твърди, че руските сили са възстановили напълно позициите си по крайбрежието на река Днепър и покрай островите и са отблъснали всички украински опити да преминат реката.

Руските източници най-вече не предоставиха никакви доказателства, че руските сили са възстановили контрола си над крайбрежните райони, а много руски източници съобщиха, че операциите по прочистване в близост до вилните зони в съседство с Антонивския мост все още продължават от 1 юли.

Преувеличените руски похвали за разгрома на малък украински десант подсказват, че руското военно командване или искрено се страхува от украинско нападение на източния бряг на Херсонска област, или отчаяно се стреми към информационна победа след въоръжения бунт на Групата "Вагнер", или и двете.

По-рано руски източници твърдяха, че групировка от около 70 украински военнослужещи е заела позиции в близост до Антонивския мост и че руският "Днепър" военното командване на Групата войски последователно е нареждало на руските сили да ликвидират украинския "плацдарм" въпреки значителните загуби на личен състав и техника.

Силите на "Вагнер" по-специално обкръжиха щаба на руското командване по време на въоръжения метеж от 24 юни и руското МО вероятно се опитва да възстанови репутацията на щаба.

Свързаният с Кремъл военен блогър също така изрази загриженост, че украинските сили ще продължат да провеждат полети на малки части през река Днепър и ще започнат мащабна атака, за да достигнат до Олешки, за да пробият към югозападната Херсонска област.

ISW не полага усилия да прогнозира украинските операции, но изявленията на военния блогър подсказват, че руското военно командване може би е все по-загрижено за потенциален украински десант на източния бряг на Херсонска област.

Руски източници все по-често твърдят, че в момента украинските сили провеждат настъпления в Южна Украйна с по-малки пехотни групи и по-малко бронирани машини, отколкото по време на предишните контраофанзивни операции.

Руските източници твърдят също, че украинските сили провеждат разузнавателни операции в Южна Украйна с още по-малки групи, като за някои от тях се твърди, че са със седем до девет души персонал.

Тези твърдения за украинските операции навеждат на мисълта, че в момента украинските сили не правят опити за мащабни операции, които биха довели до бърз териториален напредък. Украински официални лица редовно посочват, че украинските сили все още не са ангажирали значителна част от силите си за контраофанзивни операции и все още не са започнали основната фаза на контраофанзивата.

Руски източници твърдят, че украинските сили са провели контраофанзивни операции в поне четири сектора на фронтовата линия на 1 юли. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украинските нападения в района на Бахмут и по протежение на фронта Авдеевка-Донецк.

Руските военни блогъри твърдят, че украинските сили са постигнали незначителни успехи в района на Роздоливка (на 18 км северно от Бахмут) и неуточнени успехи в района на Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут).

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили настъпателните операции по протежение на административната граница между Запорожка и Донецка област и са постигнали успехи югозападно от Велика Новосилка.

Руски източници твърдят, че украинските сили са провели настъпателни операции южно и югозападно от Орихив в западната част на Запорожка област, като един от военните блогъри твърди, че украинските сили са постигнали успехи на дълбочина до 1,5 км и ширина до 6 км в посока на Роботине (12 км южно от Орихив).

Други военни блогъри твърдят, че към 1 юли украинските сили все още са на поне 1,5 km северно от Роботине, което съответства на настоящата оценка на ISW за контрола на терена в района.

Руските сили вероятно реагират на украинските операции около Бахмут, като изтеглят сили от други части на Украйна. Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати съобщи на 1 юли, че руските сили наскоро са прехвърлили неуточнен полк на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) от направлението Лиман (района западно от Кременна) към направлението Бахмут.

Геолокационни кадри, публикувани на 30 юни, показват 137-и гвардейски въздушнодесантен полк (106-а въздушнодесантна дивизия), действащ южно от Роздоливка (на 18 км северно от Бахмут).

Руски военен блогър също твърди, че елементи на 98-а дивизия ВДВ сега действат в посока Бахмут. ISW и преди е наблюдавала елементи на 237-и въздушно-десантен полк (76-а дивизия ВДВ) и 331-и въздушно-десантен полк (98-а дивизия ВДВ), действащи в посока Лиман, въпреки че ISW не е виждала визуално потвърждение за елементи на двете формирования в близост до Бахмут напоследък.

Черевати съобщава, че руските сили са заменили полка на ВДВ в посока Лиман с неуточнени сили за териториална отбрана, което показва, че руските сили може би пренасочват повече елитни части към района на Бахмут и заменят елитните части с по-слабообучени формирования.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр по-рано заяви, че руските сили са прехвърлили някои от най-боеспособните си части от направлението Херсон към направленията Бахмут и Запорожие в седмицата след началото на украинските контраофанзиви на 4 юни.

Череват заяви, че Бахмут продължава да предлага на руските сили повече пропагандна стойност, отколкото военни ползи, и предположи, че руските сили може би концентрират елитни сили в района на Бахмут, за да запазят възприеманата информационна победа в резултат на превземането на Бахмут на 21 май.

Ако руските подкрепления, които вече са изпратени в Бахмут, се окажат недостатъчни, за да задържат руските успехи в района, руското командване може да бъде изправено пред труден избор дали да рискува да създаде сериозна уязвимост в Херсонска или Луганска област, или да започне да изтегля сили от Южна Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руснаците може да инициират умишлено изтичане на радиоактивни вещества в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) като част от потенциална руска стратегия за замразяване на войната. В интервю за испанското издание El Mundo, публикувано на 30 юни, Зеленски заявява, че руските сили може да се опитат да детонират дистанционно ЗНЯО, ако украинските власти успеят да предадат контрола върху ЗНЯО на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Зеленски заяви, че руските сили могат да предизвикат радиологичен инцидент, за да спрат маневрените военни действия и да спечелят повече време, за да може Русия да набере повече персонал и да произведе повече военно оборудване.

Зеленски съобщи също така, че около 5000 руски военнослужещи остават в АЕЦ с военно оборудване. ISW продължава да оценява, че е малко вероятно Русия да предизвика радиологичен инцидент в ЗНЯО, тъй като тя няма да може да контролира последиците от инцидента, което би влошило способността ѝ да действа и управлява в окупираната Южна Украйна.

Руските сили биха могли да проведат различни възможни радиологични инциденти, причинени от човека, с различна степен на сериозност; въпреки това ISW продължава да оценява, че последиците от руски радиологичен инцидент биха надхвърлили всяка полза за руските сили в момента.

Русия вероятно продължава да използва заплахата от радиологичен инцидент, за да ограничи украинските контраофанзивни действия и да намали подкрепата на западната военна помощ за Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук