Имаме ясно очертана опозиция, без да имаме управляващо мнозинство. Това каза социологът доц. Антоний Гълъбов за „Фокус“ .

Той определи предложения проект за кабинет на ГЕРБ като отговорно поведение към онези почти 840 хиляди български граждани, подкрепили отново партията, този път в коалиция със СДС.

„Това е елемент от правилата на парламентарната демокрация и в това отношение няма никакво съмнение, че първата политическа сила в Народното събрание трябва да направи всичко необходимо да се опита да състави, да предложи, да потърси и получи подкрепа за свои кандидат министри и министър-председател.

Този първи мандат е поставен в особена инверсия - ако се стигне до гласуване в пленарна зала, ще може да открои има ли депутати със свободна воля или става дума за блокова гласуване, каквото видяхме в първия ден на парламента“, коментира Антоний Гълъбов.

Той подчерта, че проектокабинетът на ГЕРБ-СДС има собствено лице.

„По-голяма част от тези министри са показали това, което могат. Между тези хора има изключително убедително постигнали резултати министри през този мандат.

Министър Красимир Вълчев наистина започна, реализира и отстоя сериозни реформи в сферата на образование и се надявам, че тези партийни и лични страсти няма да прекъснат този процес.

Това са хора с конкретен опит, за които всеки народен представител би трябвало да има свое мнение, независимо от това какво се мисли за партията ГЕРБ или за Бойко Борисов.

Но наистина изглежда странно в нашите условия да се очаква, че този кабинет ще получи подкрепа при това равнище на конфронтация и при този реваншизъм, който не води към съединението, което прави силата.

Това късо съединение, породено от реваншизъм, не прави сила, то деградира перспективите за развитие на страната“, допълни Антоний Гълъбов.

По думите му първият знак, който се чете в кандидатурата за министри в кабинета, е отстояване на собственото политическо наследство.

„Вторият знак е изборът на кандидата за министър -председател. Даниел Митов е достатъчно добре позната фигура в българската политика. Един млад политик, който беше формиран през тези години и зае доста сериозна позиция във външнополитически и международен план.

Едновременно с посланието, че става дума за обновяване, има и много ясно послание за евроатлантическата ориентация на този проект за кабинет“, допълни социологът.

Доц. Антоний Гълъбов подчерта, че едно от нещата, които не се коментират като сложност на сегашната ситуация, е бързото повишаване на напрежението в басейна на Черно море, новото ескалиране на напрежението между Руската федерация и Украйна, както и тежката дипломатическа ситуация в отношенията между САЩ и Русия и между ЕС и Русия.

„Ние се намираме в непосредствена близост до епицентъра на това напрежение и всяко следващо правителство трябва да има много ясна политика по отношение на много бързо ескалиралото напрежение в международен план, което ще има своите измерения и в сферата на сигурността.

Изборът на кандидатура на Даниел Митов е ясно послание и към нашите партньори, и към българското общество, че ГЕРБ осъзнава отговорността да има лице на кабинета, което не подлежи на съмнение от гледна точка на своята лоялност и почтеност спрямо принципите и ценностите на нашите съюзи“, каза още той.

Доц. Антоний Гълъбов допълни, че другата част от парламентарната зала не коментира тези обстоятелства, а България трябва да запази възможността да бъде компетентен посредник и да поддържа отворени дипломатически отношения във всички посоки, което изисква политическа воля.

Според него има тенденция да се обяви нова опозиция в лицето на „БСП за България“, тъй като това мнозинство е започнало да се надпреварва в това кой е в по-голяма степен срещу ГЕРБ и в тази надпревара пукнатините ще се задълбочат.

Ако оставим настрани емоциите, големият проблем, който започва да придобива много сериозни политически измерения, е поведението на „Има такъв народ“.

Когато се пледира за възстановяване на парламентаризма, на демокрацията, за откритост и отчетност, този политически субект трябва да се научи да говори.

Той засега се държи като това, което всъщност е - като корпорация. Подобен тип поведение вече повече от две седмици е абсолютно неприемлив.

Политиката в съвременния свят е диалог и постигане на съгласие, а то не може да бъде постигнато с черна дупка в пространството“, подчерта социологът.

Според проф. Гълъбов е време демократичните и граждански рефлекси на българското общество да се събудят и натискът към този политически субект за това да влезе в диалог да нарасне.