Все още виждам шанс за редовно правителство в дясно, между ГЕРБ, „Да България“, ДПС, може би и „Български възход“. Надявам се да има здраво мислене и това да стане колкото се може по-бързо. Това каза пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Бюджетът трябва да влезе в НС до края на тази седмица. Но, ако до средата на декември той не е вече гласуван, това означава че влизаме в следващата година с бюджета за тази година и всеки месец харчим 1/12 от него“, каза Дянков.

„Пресечната точка за мен е бюджетът и по-скоро влизане в еврозната“, посочи той и припомни, че „Да, България“ е наследник на партията, която първа е прокарала идеята за влизане в еврозоната.

„С евентуален техен трети мандат тази тема трябва да влезе в дневния ред на парламента и те са се опитат да съберат мнозинство“, смята Дянков.

Според него, по два от трите варианта за бюджет, представени от служебното министерство на финансите, България се отдалечава все повече от еврозоната. 

„Близо 30 години България не е имала такъв дефицит от близо 7%. Това означава, че ще трябва да се вдигнат данъците. Дотогава се надяваме, че ще имаме редовно правителство“, каза още бившият финансов министър. С такъв огромен дефицит няма как приходната част да издържи“, прогнозира бившият финансов министър.

„Ако не се събере мнозинство в дясно и ще стане едно наддаване и като се почне от ляво да се обещават неща и да се наддава, ще стане дефицит, много по-голям от тези 6-7%”, прогнозира Дянков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук