През септември катастрофите се увеличават. Причините са високата скорост и неспазването на дистанция. Това каза експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев, предава "Фокус".

Той коментира и недоволството от движението на тежкотоварни автомобили в крайна лява лента като посочи, че условията у нас не предразполагат забрана му .

„В доста страни има такава забрана и камионите образуват огромна колона, а до тях вървят леките автомобили с по-висока скорост. Няма логика да се забрани движението на товарните автомобили у нас. Това се прави в магистрали, които имат три активни ленти, докато нашите разполагат с две. Ако на камионите им се забрани да изпреварват, това би създало сериозни проблеми“, коментира той и допълни, че превозвачите също ще недоволстват.

Алекси Стратиев каза още, че е редно да се помисли за ремонт на участъка между Чирпан и Стара Загора за да се нормализира движението там.

Според него не е реалистично предложението в участъкът да падне ограничението на скоростта, защото със съществуващите неравности, голямата скорост би довела до загуба на управлението и инциденти.

Той отбеляза, че ремонтите се извършват бавно, а е възможно работата да бъде свършена с по-голям интензитет.

Стратиев припомни, че преминаваме към зимен сезон и апелира хората да проверят състоянието на автомобилите си, както и да се подготвят финансово и материално за промяната.