„Проблемът с доставките на ваксините е глобален. Не приемам определението за ваксината на „АстраЗенека“ като ваксина на бедните.

Едно е цената, съвсем друго е ефективността. Противоречивите послания, които ги имаше в началото, трудно ще бъдат преодолени. С течение на времето това ще се преодолее, но няма да е бързо“.

Това каза пред БНР Петър Галев, оперативен директор на професионалната дигитална платформа за комуникация в медицината и здравеопазването CredoWeb. 

Той подчерта, че с течение на времето ще се натрупа възможност за масово ваксиниране, като единият вариант е ваксини назаем, а другият - разширяване на портфолиото. 

По думите му все повече компании, които са разработили свои ваксини, ще предоставят възможността да се произвеждат екстериториално, за да покриват своите нужди

Теоретично България има възможност да произвежда ваксини. Но имаме малки производствени мощности, дори да бъдат създадени, няма да е малко време.

Имаме познанията и потенциала да го направим занапред... И на територията на Европа, и у нас трябва да се преосмисли износът на производство.

 Ако не се стигна до драматична липса на медикаменти, това е заради факта, че на българска територия има страшно добре развита генерична индустрия“, допълни Галев.