Подходът "първо на мен" по отношение на ваксинацията срещу коронавирус "е самоунищожителен и ще доведе до продължително във времето възстановяване, като търговията и пътуванията ще продължават да страдат“. Това заяви генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

В становище за британския вестник "Гардиън" той посочи, че "докато вирусът се разпространява навсякъде, той има повече възможности да мутира и потенциално да подкопае ефикасността на ваксините навсякъде", предаде БНР.

Тедрос Гебрейeсус призова държавите да се ангажират да засилят производството на ваксини чрез споделяне на дози, трансфер на технологии, доброволно лицензиране или отказ от права на интелектуална собственост.


Той посочи, че производствените мощности на фармацевтични компании, които не са успели да произведат успешен кандидат за коронавирусна ваксина, "могат да бъдат преназначени за онези ваксини, за които е доказано, че работят".

Ръководителят на СЗО също така призова корпорациите и частните лица да дарят за програмата Covax като "най-бързият начин за ускоряване на усилията за прекратяване на пандемията и за позволяване на хората отново да се движат свободно".