"Като цяло мерките за зелените сертификати са правилна стъпка, защото броят на заразените и починалите расте толкова бързо, че ако не бяха въведени, скоро щяхме да изпаднем в катастрофално положение. Но това трябваше да се каже и да стане още през август, че всички лекари, медици, учители, държавни служители, да имат готовност, че през есента ще могат да ходят на работа само със здравни сертификати", каза пред БНР Любомир Аламанов от Център за анализ и кризисни комуникации.

"Всички политически сили трябваше да предвидят това, а не сега всички да искат оставка на министъра. Даже имаше шумен консенсус от всички партии вчера по мерките. Ако се направи коалиция "Антимерки", тя веднага ще направи правителство с пълно мнозинство.

По думите на Аламанов доверието в науката и разума последните доста години се измести от крещящи политици. "Шаманството не може да е заместник на науката. Ние сме извън картата на цивилизационния избор", смята той.

Според него у нас има изчакване до последния момент поради страх от непопулярни мерки. Но диалогът с МЗ не трябва да спира.

"Хора, умират деца! Ако стане като в Румъния, какво правим? Това е важният въпрос, а не дали ще можем да пием питие навън", заяви още комуникационният експерт.

Той заяви, че лекари, учители и държавни служители трябва да бъдат задължително ваксинирани.