Има сериозни опасности при излизане на Иран от ядреното споразумение. Ако страната продължи ядрената си програма и тя достигне критичните 72 седмици за ядрено оръжие, аз съм сигурен, че Израел ще атакува ядрени инсталации. Това заяви пред "Канал3" дипломатът и експерт по международна сигурност Димитър Гърдев след като президентът на САЩ Тръмп извади страната от ядреното споразумение с Иран.
 

Димитър Гърдев припомни, че Иран е държава, в чиято програма е обявено като цел ликвидирането на Израел като държава.
 
Свидетелство за тревогата в Израел по повод последните събития в региона бе и посещението на премиера Нетаняху в Москва и участието му във военния парад на Червения площад на знаменателната дата 9 май.
 
"Еврейският народ е пострадал изключително жестоко от фашизма, и този празник - 9 май, както и Червената армия има най-голям принос за унищожаването на тази идеология", отбеляза Димитър Гърдев, като припомни, че много от създателите на еврейската държава са воювали в Червената армия.
 
"От друга страна всъщност Израел е много притеснен от обстановката в Близкия изток - дори снощи имаше ракетни удари срещу бази на Хизбула в Сирия", посочи другата причина за визитата на Нетаняху в Кремъл.
 
"Това не е първото и няма да бъде последното посещение на Нетанаху в Кремъл, премиерът на Израел иска да бъде продължено сътрудничеството и координацията с Русия и военните й в Сирия",  изтъкна Димитър Гърдев.
 
Перспективите за ново споразумение с Иран, след като САЩ излезе от сегашното, трябва да бъдат очертани именно от Доналд Тръмп, смята дипломатът.
 
"Борис Джонсън (външен министър на Великобритания) директно каза - "не съм срещу ново споразумение, но нека САЩ да кажат как", цитира Димитър Гърдев изказване на министър на най-верния съюзник на САЩ - Великобритания.
 
Ако администрацията на Тръмп не е предвидила нови стъпки, това ще влоши сериозно положението не само в Близкия изток. "Защото като скъсате късате споразумението - какво? Те ще рестартират ядрената си програма, но този път без никакъв контрол отвън", очерта перспективата Димитър Гърдев, като посочи примера със Северна Корея.
 
"Същото стана със Северна Корея - излезе от споразумението, направи ядрена бомба, водородна бомба, междуконтинентални ракети. Това не бива да се повтаря в Иран. Оптимистичният сценарий е, когато някой прекъсва такова споразумение, трябва да предложи нещо ново, нови преговори", изрази надежда експертът.
 
Димитър Гърдев припомни някои от основните искания на САЩ във връзка със споразумението с Иран. "САЩ иска незабавно спиране на ракетната програма на Иран, която не е в обхвата на споразумението. Да се откаже от заличаването на Израел като държава. Другото, което иска САЩ, е ограничаване на дейността на Иран за дестабилизиране на Близкия Изток с подкрепата си за организации като Хамас, Хизбула и дори Ал Каида", изброи Димитър Гърдев, според когото буди недоумение включването на сунитска организация като Ал Каида сред подкрепяните от шиитски Иран.
 
"Не зная защо бяха включени в тези точки Ал Каида, които са сунитска организация, която воюва жестоко срещу шиитите. 
Да се счита, че тази крайна сунитска организация е подкрепяна от Иран? Както и да е - когато искате да прекратите една сделка, поводи се намират. За мен е странна и една друга точка от мотивите на Тръмп - Иран да прекрати кибератаките срещу САЩ и съюзниците", каза още Димитър Гърдев.