"Проблемът с евроинтеграцията на РСМ не е централен за българския политически държавен ред. Формално всяко правителство взема решения във външнополитически аспект.

При състоянието, в което е страната ни, при доста спорната легитимност на всички във властта - от гледна точка на тяхната представителност сред българите, е редно да си зададем въпроси дали в такива моменти могат да се вземат решения, които засягат фундаментални национални интереси".

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, бивш първи посланик в Скопие.

И допълни, че няма нужда от свикване на КСНС по темата.

"Не трябва и топката постоянно да се прехвърля от една институция към друга".

По думите му в Северна Македония приемат двустранния договор за приятелство и добросъседство като формален акт, като входен билет за ЕС, а не като солиден политически ангажимент.

"Не трябва да живеем с представата за мимикрия на дейност, за фалшиви сигнали, че нещо се случва, след като резултати няма".

Проф. Димитров допълни, че зад прибързаните действия на премиера Кирил Петков с еуфоричното убеждение, че може да се развърже сложен възел, очевидно се крият действия, които остават публично неизвестни, а това създава напрежение сред българското общество.

Той подчерта, че няма нищо общо между българската позиция и интересите на Русия, а тезата за това е несериозна и неприятна:

"РСМ има държавност, която е генетично обвързана със Сърбия и с Русия. И не може или не иска да им обърне гръб. Затова намеците за българска позиция в услуга на Русия или Сърбия са абсурдни. България категорично подкрепи евроатлантическата интеграция на РСМ, за да ѝ помогне да се измъкне от старата си югокомунистическа орбита. Трябва да се внимава с такива евтини политически мантри, които дискредитират страната ни".