Напрегнатата обстановка между Русия и Украйна се превърна в капан за двете страни, казва политическият стратег Глеб Павловски.

Експертът добави, че и двете страни ще бъдат принудени да реагират на всякакви действия помежду си, което може да доведе до започване на реални широкомащабни въоръжени действия.

Украйна и Русия постоянно са на ръба да започнат мащабни военни действия и всяко огнище и дори искра може да доведе до голяма война, казва политическият стратег Глеб Павловски. Експертът смята, че ситуацията се е превърнала в капан за двете страни, които така или иначе ще бъдат принудени да отговорят на действията на другата страна.

Както продължава изданието, експертът е отбелязал, че Москва е имала изненадващо сдържан отговор на думите на Зеленски за възможен пълномащабен военен конфликт между двете страни, но ситуацията все още е трудна.

„Бях изненадан, че отговорът беше сравнително сдържан. Можех да очаквам по-истеричен отговор. Ако говорим за фактическата страна на въпроса, няма нищо добро в настоящата ситуация и наистина страните винаги са на ръба да започнат война.

Това не се дължи само на плановете, войната не винаги върви по план. В това състояние на фронта конфликт наистина може да възникне и ако се случи, той много бързо ще стане пълномащабен, тъй като много интереси на много държави са свързани там “, разказа Павловски.

Той също така добави, че настоящата ситуация е капан за Русия и Украйна, тъй като страните ще трябва да реагират на всякакви действия помежду си. Сега и двете държави са в положението от април-май на тази година, когато началото на голяма война беше много-вероятно.

„Каквото и да направи Русия, Украйна ще трябва да отговори, каквото и да направи Украйна, Русия ще отговори с голямо удоволствие. Това е проблемът и изобщо не става дума за справедливостта, за нея ще се заговори едва по -късно, някъде след войната. Но засега сме в ситуацията от април-май тази година, когато войната едва не започна ”, подчерта експертът.

Както припомня изданието, по-рано Владимир Зеленски не изключи мащабен военен сблъсък с Русия. В същото време той смята, че подобна стъпка ще бъде най -голямата грешка на Москва. Зеленски каза още, че отношенията между Украйна и Русия, както и между двата народа, са станали враждебни, но въпреки руската информационна политика има и умни руснаци, които уважават украинската държавност.