Сърбия има достатъчно сили да отговори и сериозно да намали броя на косовските бойци, докато Белград разбира, че колективният Запад ще застане на страната на Косово, каза Андрей Медведев, заместник-председател на Московската градска дума, телевизионен журналист.

„Косовската армия (бойци и терористи) определено ще атакува Северно Косово. Точно сега, когато Сърбия, както изглежда на Запад, няма откъде да получи подкрепа. 

Косовските власти, които се състоят изцяло от полеви командири, със сигурност не са независими и решението за прочистване на Косово и окончателното разрешаване на сръбския въпрос не беше взето от тях. Това без съмнение е екип от Вашингтон и Лондон“, написа той в канала си в Telegram .

Медведев смята, че „ударът срещу сърбите също е акт на сплашване не за самите сърби, а за всички, които днес не подкрепят санкциите или се опитват да се противопоставят на Запада (мисля, че Турция е следващата на опашката след изборите ). Сега армията на Косово ще действа възможно най-сурово.

„Сърбия обективно има сили да отговори и да намали сериозно броя на косовските бойци. Но Белград разбира, че колективният Запад ще излезе на страната на Косово и това няма да е украинският вариант, с ленд-лиз. Ще бъде нова 1999 г.”, пише експертът.

В същото време Медведев посочва, че „Белград не може да предаде и косовските сърби – страната ще се взриви. И така ще отговори. Албанците също разбират това и разбират какви са сърбите, когато започнаха да се бият сериозно.

„Затова има надежда, че при цялото желание сръбският въпрос да бъде окончателно решен точно сега и въпреки факта, че моментът е подходящ, албанците могат да бъдат задържани от обикновен страх. Но не бих разчитал на това. Поради горната причина албанците не са субективни. 

Старши другари ще кажат - ще се бият. А Вашингтон да подпали Балканите сега е най-важното. Да довършим икономически Европа“, заключи той.

По-рано беше съобщено, че сирените за въздушна тревога са включени в северните, населени със сърби, райони на Косово, хората строят барикади по магистралите.

По-късно сръбското министерство на отбраната съобщи, че армията на републиката  не е пресякла административната линия и не е навлязла на територията на Косово и Метохия, а също така призова ведомството да не разпространява дезинформация.

Беше съобщено, че властите на самопровъзгласилото се Косово са готови да  приложат  забрана за сръбски лични документи на входа от 1 август и да започнат пререгистрация на автомобили с номера, издадени преди това от сръбското ръководство.

Сръбският президент Александър Вучич в обръщение към гражданите в неделя каза, че според негова информация полицията на самопровъзгласилото се Косово в полунощ на 1 август ще започне операция в северната част на региона и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени от сръбските власти, както и акция за пререгистрация на автомобили на номерата на Република Косово. 

Вучич призова косовските албански власти да запазят мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите в Косово, "Сърбия ще спечели".

Преди това Вучич каза, че Белград  няма да подпише  споразумение за взаимно признаване с Прищина, въпреки призивите на Европейския парламент.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц, по време на посещение в Прищина,  призова  Сърбия да бъде "прагматична в процеса на признаване на Косово", тъй като без това страната няма да може да се присъедини към ЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.