„С политиката в България винаги трябва да внимаваме какво си пожелаваме, защото никога не се изпълнява това, което сме си пожелали и точно както сме си го пожелали.

Що се отнася до следващата година, тя ще бъде много наситена. Всички проблеми, които съществуваха в политическия спектър, бяха похлупени през миналата година заради избори и други напрегнати ситуации.

Всичко това трябваше да ни доведе до решаване на въпроси или поне до поставяне на тези въпроси и така да бъдат дебатирани, че да са ясни решенията”, заяви в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” политологът Татяна Буруджиева.

„Според мен 2020 година трябва да даде отговор на много неща, които хората очакват, които са се натрупали и продължават да се натрупват и които няма как да бъдат запушвани безкрайно. Още повече, че 2020 е годината, която ще определи как ще влязат в избори всички политически субекти”, каза тя.

Относно влизането на Слави Трифонов в политиката Буруджиева посочи, че Трифонов е пропуснал момента и тайминга за влизането в политиката и добави, че декларираният вот не е валиден, а единствено хипотетичен.

„Съгласен съм с твърдението, че българската политика става все по-интересна. Няма причина да смятаме, че 2020 година ще бъде по-малко интересна. Не е само български феномен.

На публиката й е все по-интересно да наблюдава скандалите,противоречията, медийните скандали. Все по-малко се вълнуваме от сериозните теми в политика. Виждаме го навсякъде.

Циркът винаги е по-интересен, което според мен, до голяма степен икономически активните хора ги отвращава и отдалечава от този дебат”, смята социологът Александър Владимиров.

„В своето слово Радев даде доста призиви за обединение. Аз лично го смятам за подадена ръка. По по-особен начин този президент показва подадената си ръка към изпълнителна власт.

Не сме свикнали по този начин да се развива напрежението и конфликтът между двете власти, така както е изразен при президента Радев. Това е една битка за интерпретациите, за онова, което хората ще разбират като същност на процесите в политиката”, обясни Буруджиева.

„За първи път има президент, който се бори за това нещо с министър-председателя Борисов. Той досега винаги е бил абсолютно неизменният „владетел” на комуникативното пространство на политиката.

Властта на президента е повече символна и повече в интерпретациите, в разбирането на това, което ни се случва наоколо. За това битката е така изострена. Господин Борисов е много комуникативен и много добре знае защо се бори за тази власт”, заяви тя.

„Съгласен съм, че президентът трябва да е визионер. Ако иска да играе ролята на коментатор – прекалено е елементарно. Ако иска да е визионер, да задава посока – би му отивало.

Той започна с това, че едно общество е успешно, когато във фокуса му като основни неща попадат талант, наука, образование, култура. Когато започна така речта си, тъкмо щях да се изненадам позитивно. 

След което, казвайки „ Да, това трябва да е фокусът и аз като човекът, който най-силно ще насочвам този фокус, сега да ви насоча натам. В България се живее зле, има много корупция, парите се харчат на тъмно”.

Изброи всякакви негативни неща, което е насочване на фокус и то не там, където каза в началото на своето слово, а точно в обратната посока”, смята Владимиров.