Руската армия няма капацитет да води ефективни бойни действия на тактическо ниво. Украинската армия е поела инициативата. Така коментира последните събития в Украйна бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на Нова телевизия. 

В следващите седмици и месеци няма да могат да бъдат постигнати всички стратегически цели на Украйна. Явно Украйна разполага с много добро разузнаване и контраразузнаване. Успехите са около Харков, това е много добре в стратегически план. В Херсонска и Запорожка област ще се отложат референдумите и няма съмнение, че Украйна ще си ги върне, отбеляза Шаламанов. 

Според бившият отбранителен министър военната помощ, която се дава на Украйна може да доведе до мобилизация на руски войски. И добави, че руските сили не могат да издържат превъзходството в разузнаването, което има Украйна. 

По думите му въпросът с ядрената война не бива да се смесва толкова много с войната в Украйна. 

Според бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов украинската армия не е получил достатъчно технологично въоръжение, за да започне контраофанзива в цялата страна.

Изненадата за руските войски е голяма. Те не са готови да предотвратят подобна контраатака в Харков. Недостатъците на тактическо ниво на руската армия водят до отстъпление на позиции. Путин без стратегически резерви не може да спечели тази война. Той ще трябва да обяви мобилизация, да създаде стартегически резерви, да поведе нови войски, каза още той. 

Според ген. Запрянов при продължаване на контраофанзивата Русия или ще трябва да обяви война, или да търси мирни преговори. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук