Експерти коментираха в Нова тв фалшива новина ли е, че големи икономики като Германия и Италия ще отворят в сметки и рубли или става обратното – Русия се уплашила, че може да загуби свои клиенти и променя условията да им признава преводи в евро, въпреки че изисква и сметка в рубли.

„Към днешна дата няма нито една преведена рубла за получаване на природен газ. Вече за това кой е открил тези сметки и кой ги управлява са допълнителни въпроси, които не са маловажни. Русия иска да разедини максимално много Европа”, заяви  енергийният експерт Васко Начев.

„Става дума за това, че търгуват фирми. Важно е кога се смята плащането за извършено. Рублата не е конвертируема. Когато искате да се плаща така, както е определила курса Руската централна банка, всъщност искате българската, италианската компания или който и да е да прави онова, което иска Путин”, обясни икономистът Красен Станчев.

И двамата са на мнение, че от тук нататък „Газпром” ще се бори за държави потребители.  

„Най-хубавото нещо, което се случи е, че „Газпром” е на опашката спрямо другите да се борят за пазарен дял. Поведението им ще бъде различно от тук нататък. Потреблението на природен газ и нефт е изключително спаднало”, допълни Начев.

„Газпром” сега ще моли да има договор не само с България, а и с всички останали страни”, поясни Станчев.