Според мен в закупуването на активите на ЧЕЗ вероятно има някаква спекулация, защото когато дружеството бе закупено през 2007 г., за него бяха платени 207 млн. евро, а сегашната цена е от порядъка на 335 млн. евро. Така че тук със сигурност има спекулация. Такова мнение изрази в студиото на ''Още от деня'' по БНТ енергийният експерт Еленко Божков по повод сделка за продажба на ЧЕЗ.

Хубавото е, че има такава клауза в договора, при която ако бъдат открити някакви забележки, цената ще може да се свали, разкри той и допълни, че България е трябвало да купи активите на ЧЕЗ, а не частно дружество.

Сделката по продажбата на ЧЕЗ със сигурност не е в двора на ДПС. Кои политически лица са заменеси в нейното закупуване ще разберем, когато видим и енергийните експерти, които ще бъдат поканени на следващите разговори относно продажбата, заяви по темата и другият експерт в студиото Иван Хиновски.

''Еврохолд'' е фирма, която е започнала от нулата в бранша на енергетиката. Подозрителното е, че нищо не знаем относно състава на експертите, политиката на инвестиции и ремонти. Не знаем нищо и за нейния текущ капитал, а само следващата година трябва да започне с разход от около 180 милиона лева.

Трябва да се структурират някакви критерии в законодателството, защото на вратата чукат и други продажби в енергетиката, добави Хиновски.

Накрая двамата експерти предупредиха, че предстоят фалити на енергийни дружества, но не разкриха повече подробности.