Смятам, че е съвсем дължимо и навременно да се свика този Консултативен съвет за национална сигурност. Това заяви пред Нова телевизия бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова по повод свикания от президента съвет днес.
 

„Преки заплахи според мен няма. Това не е само мое мнение, то стъпва и на общи оценки“, каза Поптодорова относно напрежението в Близкия изток.
 
Тя разкри, че лично е участвала в доказването на съпричастността на убития генерал Касем Сюлеймани към атентата на летище „Сарафово“.
 
„Аз пренесох физическите доказателства за съпричастие и оттам тръгна включването на „Хизбула“ в списъка (с терористични организации) на ЕС“, заяви Поптодорова.
 


„От Канада през Америка дотук“, добави тя.
 
„Реалността е, че в момента Европа не може да осигури собствената си защита“, смята дипломатът.
 
По отношение на иранския генерал Сюлеймани тя заяви: „Без съмнение това e един блестящ тактик и стратег, командващ реално повече от една държава, включително и Сирия“.
 
„В Ирак вървят протести от 3 месеца насам, които казват „Иран вън“. Това вече се измести“, анализира Поптодорова.
 
Бившият външен министър Ивайло Калфин също отбеляза, че през последните 10 години напрежението в региона се увеличава. „През последната година започна да се изчиства напрежението между САЩ и Иран“, посочи той.
 


„Тук се поставя въпросът какво е съучастието на Европа и НАТО“, каза Калфин.
 
„За мен все повече стои въпросът за разделението между американската и европейската част от НАТО. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съюзниците в НАТО“, изтъкна той.
 
Според него безспорно САЩ биха спечелили от увеличаването на тази конфронтация. „Все пак си мисля, че има здрав разум и никой няма интерес от влизане в пряка война“, допълни той.
 
„Не мисля, че САЩ имат някакъв интерес да си играят с огъня“, смята Калфин.
 
По думите му подкрепата на България за решението на Вашингтон да ликвидира Сюлеймани не може да бъде обвързана с падането на визите за САЩ. „Това са съвсем различни неща. Просто са несравними двете действия. Увеличаването на напрежението  създава дългосрочни заплахи“, смята бившият външен министър.