На 8 януари иранската армия нанесе ракетни удари по американски обекти в Ирак. Но интересно е какво е известно за атаките срещу военните обекти на САЩ.

Какво се случи
Говорителят на Пентагона Джонатан Хофман заяви, че около 17:30 ч. на 7 януари (00:30 българско време на 8 януари) Иран е изстрелял няколко десетки балистични ракети по американските сили и коалицията в Ирак.


Позовавайки се на източник от администрацията на САЩ, телевизионният канал ABC съобщава, че ракетна атака е повредила американска цел в околностите на Ербил в Северен Ирак, както и въздушната база Айн ал Асад в западната част на страната.

Списание Newsweek, позовавайки се на източници от иракското разузнаване, съобщи, че две балистични ракети и крилати ракети са били използвани за нападение на две американски военни бази в Ирак, уточнява Фокус.

Телевизионният канал Al Hadath съобщи, че няколко американски самолета са били унищожени в резултат на ракетния удар по авиобаза Айн ал Асад

Според CNN са засегнати и няколко иракчани. Телевизионният канал Sky News Arabia съобщава за починалия офицер от иракските въоръжени сили и петима ранени. Според Ройтерс 80 души са били убити при ракетната атака.

Какво се знае за операцията на Иран
Според информация на иранския телевизионен канал Press TV, Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР – елитните части на въоръжените сили на Иран) е заявил, че ракетният удар по авиобазата Айн ал Асад е нанесен в отговор на убийството на генерал Касем Сюлеймани.

На страницата в „Туитър“ на бившия командващ спецчастите „Кудс“ на КСИР Касем Сюлеймани се появи надпис на английски: „Ще се изправя срещу вас“.

Как реагираха американските власти
Президентът на САЩ Доналд Тръмп следи ситуацията с нападенията срещу американски цели заедно с екипа за национална сигурност. Американският лидер, неговите ключови министри и помощници провеждат спешна среща във връзка с инцидента.

Тръмп с първи думи след ракетните удари на Иран по военните бази на САЩ в Ирак

Служителите на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер са се свързали с изпълняващия длъжността министър-председател на Ирак Адел Абдел Махди, предаде CNN.

Около Белия Дом са увеличени мерките за сигурност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!