Иран е осъществил отмъщението за убийството на генерал Касем Сюлеймани и няма да предприема нови военни действия при положение, че няма агресия от страна на САЩ. Това заяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи, отговаряйки на въпрос относно реакцията на Техеран на речта на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщават световните издания.

"Всичките ни действия бяха пропорционални на убийството на Касем Сюлеймани. Те завършиха. Ако САЩ вече не предприемат военни действия срещу Иран, то ние също няма да предприемаме такива действия", подчертава иранският дипломат.

Маджид Тахт-Раванчи е добавил, че страната му е действала изключително в съответствие с член 51 от Устава на ООН, упражнявайки правото си на самоотбрана. "Ако САЩ все пак решат да предприемат военни действия, Иран няма да има друг избор освен да отговори".

Междувременно, шефът на Пентагона Марк Еспер е заявил пред журналисти, че американските военни остават в бойна готовност след ударите на Иран срещу обекти в Ирак, информира "Ройтерс".

Според думите на Еспер, от 16 изстреляни ракети, 11 са достигнали базата "Айн ал Асад", а една е достигнала до летището Ербил. При инцидента са провредени площадки за техниката, палатки и хеликоптер, твърди той.

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, смята, че Иран е нанесъл удар по базите с намерението да убие хора.

"Основавайки се на това, което видях и знам, смятам, че те са имали намерение да причинят структурни щети, да унищожат автомобили, оръжие и самолети, да убият военнослужещи", казва Мили, цитиран от "Фокс нюз".

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс е заявил, че Иран е наредил на фракциите, които подкрепя, да се въздържат от действия срещу американските сили. Това свое изявление той направи в ефира на CBS.

"Ние получаваме въодушевляващи разузнавателни данни, че Иран е изпратил съобщения на свързаните със страната групировки да не предприемат действия срещу американски обекти и граждани. Надяваме се тези послания да бъдат чути."

Превод и редакция: БЛИЦ