Със сигурност ще дойде и моментът на дипломацията в ситуацията в Близкия изток. Това каза пред БНР Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България в САЩ.

"Добре е да се стъпи на преживян опит, който е натрупала цивилизованата част на човечеството със справяне със световни конфликти, може би ще влезе в работа и днес. Може би това ще стане по-трудно и по-бавно заради натрупаните дългогодишни напрежения“, добави тя.

Поптодорова прогнозира, че ще има период на взаимно доказване на мощ и правота, преди да се стигне до възможното – бавни и постепенни първи стъпки на преговори.

„Нито Иран, нито САЩ могат да си позволят война в истинския смисъл на думата. Сюлеймани е мъртъв, но дипломацията не е умряла с него“, заяви тя.

Според нея е възможно да има хладно примирие, за да се стигне до по-широко преговаряне на отношенията в региона: „Израел и Русия няма да останат встрани. Съдбата на Сирия все още се гради“.

За Поптодорова в този конфликт липсва големият посредник: „Плахо предположение е Европейският съюз да произведе посредническа роля“.

По думите й „няма сложност в разсъждаването върху напускането на САЩ на региона, но въпросът е какви ще са последиците от това“.