Новият президент на страната Румен Радев може да е току-що встъпил в длъжност, но фабриката за фалшиви новини на кръга „Капитал“ и присъдружните му сайтове го взеха на мушка още в първия му работен ден. Механизмът отново е същият – първо новината се пуска в медия, която е от периферията на кръга, за да се заблуди публиката, а след това се препечатва от рупорите на фабриката, пише "Монитор".
Така първо „Медиапул“, а след това и „Капитал“ публикуваха с няколко минути разлика коментар на Ясен Бояджиев, пуснат в ефир от българската секция на „Дойче веле“ (вече традиционно много пъти използвана за подобни мокри поръчки), твърдящ, че Радев клонял към „имитаторите на съдебна реформа“. Като причина авторът, който впрочем е участник във фондацията, издаваща „Медиапул“, посочва, че в словото си пред парламента в петък новият държавен глава казал, че преструктурирането на съдебната власт не е панацея за проблемите и отказал да посочи прокуратурата като един от източниците на проблеми.

Иначе казано, в очите на фабриката за фалшиви новини „грешката“ на Радев е, че не споделя тезата на тартора на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев и ортаците му – също обвиняеми като него – банкера беглец Цветан Василев, ловешкия бос Гриша Ганчев и фармацевтичния бос Огнян Донев, че държавното обвинение трябва да работи в лична полза. По-конкретно в тяхна. Не е тайна, че мечтата на дружинката обвиняеми олигарси е да сложи ръка на съдебната власт и най вече на прокуратурата, за да може да получи индулгенция и да избяга от възмездието за всичките си престъпления, за които вече е подведена под отговорност и предстои да бъде изправена пред Темида.

Именно с тази цел олигарсите, в полза на които се пробват да подриват Темида отвътре шефовете на Върховния касационен съд Лозан Панов, на Софийския градски съд Калоян Топалов и председателя в оставка на Софийския районен съд Методи Лалов, участваха в създаването на псевдопартията „Дай, България“, оглавена от проваления правосъден министър Христо Иванов. Освен интересите на олигархичния кръжец формацията обслужва и тези на милиардера спекулант Джордж Сорос, от чиито щедри грантове (само „Отворено общество“ и „Америка за България“ са налели над 22 млн. лева в свързани с тях НПО-та) са се облажвали в продължение на години всички ключови фигури в ръководството на „Дай, България“.

Впрочем, ударите по Радев заради отказа му да бъде като предшественика си – семейния приятел на Иво Прокопиев Росен Плевнелиев, и да прокарва интересите на престъпния кръжец съвпаднаха по ден и с друга атака, организирана от хора на Сорос. Тя бе в съседна Румъния, където бяха заформени протести срещу новото правителство на Социалдемократическата партия заради опита на формацията да поправи част от щетите, нанесени от спонсорираната именно от Сорос „съдебна реформа“ там и прокарана от стипендиантката му Моника Маковей, придобила размерите на лов на вещици. Да се сещате кой е човекът, стоящ зад опита за Майдан в Румъния? Бинго – същият, който задкулисно е дърпал конците и на Майдана в Украйна – тарторът на „Отворено общество“ и местните му храненици.
 
Тенденцията, наречена фалшиви новини (fake news), е пропагандното оръжие за манипулиране на обществото, изобретено от медийните пипала на магната Джордж Сорос и употребявано в угода на интересите му по цял свят.