Обвиняемият за аферата „ЕВН“ Иво Прокопиев пусна в действие фабриката си за фалшиви новини в отчаян опит да се изкара жертва на политическа репресия и да отклони общественото внимание от ужилването за десетки милиони на държавата при продажбата на миноритарния дял в енергоразпределителното дружество. За престъплението той предстои да бъде изправен пред Темида заедно с бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и с шефа на брокерската си къща „Булброкърс“ Радослав Рачев.

Схемата за изкривяване на реалността чрез новини менте не е нова и вече е прилагана няколко пъти от свързаните с фалиралия олигарх медии, но сега е задействана отново с пълна сила от тартора на кръга „Капитал“ заради подвеждането му под отговорност, пише в. Монитор.

Вчера, ден след като Прокопиев атакува прокуратурата, че изпълнявала политическа поръчка, в удобно интервю в bTV пред придворен – негов и на банкера беглец Цветан Василев – журналист, тезата му бе преповторена и от зам.-шефа на ДСБ Атанас Атанасов. Изявата отново беше в bTV, а измисленият повод – „оценка“ на партията за управлението на кабинета „Борисов 2” в периода 2014-2016 г. в сектора за сигурност. Въпросният анализ обаче се оказа скалъпен на коляно документ без каквито и да било конкретни цифри, но съдържащ именно опорната точка от предшестващото представянето му интервю на Прокопиев – че прокуратурата била инструмент за политическа репресия и водела кампания в полза на ГЕРБ. Като „доказателство“ за тезата в анализа, явно написан в лабораторията на ментора му Иван Костов, Атанасов заяви, че прокуратурата повдигала избирателно обвинения, като „заобикаляла“ ГЕРБ и ДПС. Доколко е истина това, може да се съди от факта, че именно вчера депутатът от ДПС Александър Методиев бе осъден за хулиганство (виж вдясно), а пловдивският кмет от ГЕРБ Иван Тотев бе отстранен от поста му по искане на прокуратурата, след като тя му повдигна обвинение за злоупотреби. Тези факти обаче удобно бяха премълчани както в ефир, така и в последващото тиражиране на „новината“ от медиите от кръга „Капитал“ - „Дневник“ и „Медиапул“, където излязоха

написани като под индиго материали по темата с еднакви заглавия

Сега се очаква фалшивата новина да бъде подхваната от грантаджийските НПО-та и техни „говорители“ от обкръжението на Прокопиев, а след това и от лица от новоучредената партия, станала вече известна като „Дай, България“, зад която стои той. Целта пък е обвиняемият енергиен бос да бъде скрит зад щит от иначе бутиковите, но много кресливи медии, свързани с „Икономедия“, НПО-та и дори бутикови партии като ДСБ и „Дай, България“.

Тази матрица, създадена от фабриката за фалшиви новини и скандали на Прокопиев, действа вече от няколко години, като най-шумните й акции бяха все свързани с прокуратурата. Схемата, по която работи, е идентична – медия пощенска кутия (обичайно от периферията, а не от флагманите на кръга „Капитал“) публикува измислен скандал. Той обичайно се позовава на непроверяем източник – СРС, което в крайна сметка се оказва монтирано, или пък неофициален коментар от институция от уж поискал конфиденциалност високопоставен служител. Пощенската кутия публикува мистификацията в точно определен момент, за да може тя да бъде използвана от публично лице, свързано с Прокопиев или обкръжението му, или от неговите медии като основание за задаване на журналистически въпроси. След това се подема от цялото ветрило от медии и НПО-та, като се действа по спуснати предварително опорни точки.

Именно така беше създаден псевдоскандалът със записите „Двете каки“

и беше направен опитът за пуч срещу Темида от декември 2015 г. В първия случай като пощенска кутия се изяви „Биволъ“ през ноември 2015-а, за да се окаже година по-късно, че записите са напълно измислени. Разкритието бе направено от един от хората, участващи в разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова – адв. Момчил Мондешки. При опита за пуч мистификацията беше двойна. Сценарият легна върху измислените записи, който бе „коментиран“ от високопоставен анонимен чиновник в ЕК пред друг бутиков сайт от ветрилото на кръга „Капитал“ - „Медиапул“. Веднага след това коментарът, според който Брюксел настоявал да се проведе независимо разследване по случая без участието на обвинител №1, бе използван от проваления правосъден министър Христо Иванов, за да поиска отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров. Фалшивият скандал обаче се провали в задачата си, защото още същия ден от Еврокомисията опровергаха да искат подобно нещо, а по-късно лъсна, че източникът на скандалния коментар бил свързано с Прокопиев лице. Еврочиновникът Юри Тавание – бивш съпруг на перото на „Капитал“ и видна грантаджийка Яна Бюрер-Тавание.

Всъщност схемата за продуциране на фалшиви новини не е родно производство на кръга „Капитал“, а е

създадена зад Океана, където се ползва от обкръжението на милиардера Джордж Сорос

в кампании срещу негови опоненти. Машината за лъжи в Америка за последно беше пусната преди седмица, когато CNN публикува новина, че руските служби за сигурност имали компромати срещу новоизбрания президент Доналд Тръмп и така го държали. Медията се позова на доклад, уж дело на американските разузнавателни служби, като документът бил изтекъл в независим сайт. Впоследствие това беше опровергано лично от шефа на разузнаването Джеймс Клапър, според когото информацията на CNN се базира на документи от частна охранителна компания.