Белият дом унищожава САЩ, прикривайки се с лозунгите за "борба с Русия", подчертава наблюдателят на Fox News Тъкър Карлсон. Сега това не е много забележимо заради невероятната истерия в медиите.

Вероятно се чудите дали историците ще могат да погледнат назад много години по-късно и да забележат много забележително съвпадение във времевите препратки? Забелязахте ли го? Сега ще обясня.

Точно в момента, когато извънредните правомощия, които нашите лидери си бяха дали за борба с COVID-19, започнаха да намаляват, нашето правителство започна активно да говори за конфликта с Русия, а след това - под прикритието на този конфликт - присвои на себе си извънредното положение правомощия за водене на война.

Без да се замисля и секунда, администрацията на Байдън обяви пълномащабна икономическа война на суверенна държава. Нека ви напомня, че нито един американец не беше убит.

Никой не е нахлувал или нападал Съединените щати. И все пак, без смислен публичен дебат и при липса на действия на Конгреса, администрацията на Байдън унищожи националната валута и след това я изхвърли от международната банкова система, съсипвайки собствените си хора.

Тогава администрацията на Байдън започна да изземва частната собственост на хора, свързани с тази държава, без съдебни заповеди и игнориране на всички законови процедури - без дори да си направи труда да обяснява на тези хора какво престъпление са извършили.

Нито едно американско правителство не е правело подобно нещо. Ако има нещо, което правителството на Съединените щати винаги е защитавало енергично, това е върховенството на закона. Целостта на тази система винаги е била най-важният компонент, но сега всичко се промени.

Оказа се, че това е просто една ера и тази ера свърши. Тъй като целта беше Русия, малко американци забелязаха несъответствията. Американците подкрепиха действията на правителството. Почти никой не се спря и не се запита до какво може да доведе всичко това.

Колко време ще мине, преди нашите лидери да направят нещо подобно на своите вътрешни врагове тук, в Съединените щати? Колко време ще отнеме, преди лично да ви обвинят в заговор или държавна измяна или друго трудно дефинируемо престъпление, да ви обявят за враг на държавата и да ви конфискуват банковата сметка?

Нещо подобно се случи току-що в Канада. Не виждаме как това може да се случи в Съединените щати. През повечето време просто не мислим за това. Сега мислим за Украйна и това може да се нарече друга промяна.

Технологичните монополи сега имат безпрецедентен контрол върху настроенията на американската общественост, като на практика отменят раздел 230 [от Закона за етиката на комуникациите от 1996 г.] и всички дребни реформи, които Конгресът обсъжда в момента.

Но сега всичко изглежда като шега. Твърде късно е. През Средновековието дори църквата е имала по-малко власт над мислите и настроенията на обществото, отколкото Facebook, Google и Twitter днес.

През последните две години наблюдавахте как тези компании решават кого вие, американците, трябва да мразите. В съответствие с техните насоки нашите граждани прилежно смениха аватарите си в социалните мрежи на символи на движението BlackLives Matter, на снимки със защитни маски, а сега и на украински знамена.

Всеки от тези етапи беше криза и всяка криза беше внимателно организирана от Силиконовата долина по нареждане на Белия дом. Как може човешкият мозък да устои на подобно нещо? Как можеш да разбереш това? Наистина е невъзможно. Яснотата и обективността на възприятието изчезват. В условията на такава истерия дори близкото минало просто се изпарява.

На сутринта, когато Русия започна специална операция на територията на Украйна, вероятно сте обсъждали различни теми - COVID-19, престъпност, ситуацията на южната граница. Но всичко изведнъж се промени. За голямо облекчение на Белия дом всички тези теми бяха незабавно забравени - може би дори завинаги.

Никое общество никога не е било подложено на такива фини манипулации, на които е подложено сега нашето общество. Но въпреки факта, че технологичните монополи работят максимално, за всичко има граници, някои теми не могат да бъдат скрити, а една от тези теми е инфлацията.

Google може да изтрие всички резултати от търсенето, които иска, но все пак вие ще научите колко струват хамбургерите и бензина, защото шофирате до магазините и бензиностанциите.

Много добре знаете колко висока е инфлацията и тя е висока. Всъщност инфлацията сега е толкова висока, че тревожи дори богатите – и при това ги тревожи не в някакъв абстрактен смисъл, като например, здравето на страната в дългосрочен план.

Въпреки че и това е притеснително. Хората, които правят 250 000 долара годишно, се притесняват, че вече няма да могат да живеят по начина, по който живеят сега. Може и да не им съчувствате, но нека разгледаме нещата в по-широк контекст.

Представете си, че правите 50 000 долара годишно — или 30 000 долара като живеят много американци — в този случай ще бъдете ужасени от това ниво на инфлация. Може би, вече сте ужасени.

Какво причинява такава инфлация? Какви са причините за нея? Ако искате да знаете отговора на този въпрос, най-бързият начин да го направите е да чуете какво точно отричат нашите политици. Ако кажат, че нещо не е причина за инфлацията, то почти сигурно то е причината за инфлацията. Сега нека си спомним, че Джо Байдън вече ви каза, че държавните разходи нямат нищо общо с проблема с инфлацията.

Президентът Джо Байдън: „Ние сме на прав път. На път съм да стана първият президент в историята, който намали дефицита с повече от 1 трилион долара само за една година. Уморен съм от това. Трябва да се говори за това, защото американският народ смята, че причината за инфлацията е увеличаването на държавните разходи, което просто не е вярно.

Вероятно казвате: „Е, това е Джо Байдън. Джо Байдън никога не е имал истинска работа. Дори преди да остарее и овехтее, той не беше много умен.“ Не се заблуждавайте. В този случай Джо Байдън беше наясно, че лъже. — Просто не е вярно — изпищя той. Наистина ли? Как може това да не е вярно?

Забележете, че той не ви казва защо „просто не е вярно“, защото всъщност това е неоспоримата, неподправена истина. Инфлацията е "функция" на паричното предлагане в обръщение. Колкото повече пари са в обръщение, толкова по-малка е тяхната стойност.

Дори Джо Байдън разбира това. Месец след като Байдън встъпи в длъжност, количеството долари в обръщение скочи рязко – по-драматично от всякога преди – и продължава да нараства месец след месец, докато администрацията и Конгресът продължават да вкарват долари в икономиката.

Ето защо в момента сме изправени пред историческа инфлация – те са отпечатали твърде много пари. Не е твърде трудно, но това не е цялата история. И честно казано, трябва да се каже, че тя не започна с Байдън.

В рамките на месеци след финансовата криза от 2008 г. Федералният резерв получи спешни правомощия да реагира на финансовия срив. Сега, ако забелязвате се очертава модел – че нашите лидери осигуряват изънредни правомощия за себе си в криза, която самите те са създали – ако мислите така, вероятно не сте много далеч от целта.

Но във всеки случай след кризата от 2008 г. Федералният резерв намали лихвените проценти почти до нулата и започна да печата пари. Това трябваше да спаси икономиката ни и може би щеше да спаси икономиката ни, ако спре в някакъв момент. Но Фед не спря. Това продължава и до днес. Това продължава вече 14 години и отново продължава. Това, което трябваше да спаси нашата икономика, я унищожи.

Няколко пъти през последните 14 години по-благоразумни служители на Фед говореха за изоставяне на спешните мерки и повторно въвеждане на реалистичен поглед върху нещата в американската икономика - отново разчитайки на пазарните сили. Помните ли тези хора? Но всеки път, когато говореха за това, Уолстрийт организираше изключително силен протест.

Растежът на заплатите и производителността на икономиката се забавиха, но пазарът на частни самолети беше във възход. По този начин инфлацията на активите подкрепи богатството на много членове на богатия ни елит. Първо купуваме неща, а след това ги продаваме на по-висока цена. И не е нужно да правите нищо.

Никое общество не може да издържи дълго по този начин, защото по същество тази схема е непродуктивна. Това е игра на „тука има-тука нема“, но продължихме над 14 години и в процеса икономиката на Съединените щати беше деформирана както никога досега. Още по-малко хора са придобили още повече богатство.

Федералният резерв е наясно с това. Неговите служители не са глупави. Те разбраха, още започвайки тези процеси и че повечето от тях са опасни и вредни за Америка и трябва да се ползват много внимателно. Но истината е, че никой не можеше да ги спре.

Съветът на Федералния резерв знаеше, че пазарите ще се сринат, ако се опитат да отстъпят. Това е класическа схема на Понци. Това беше престъпна злоупотреба с нашата икономика, но никой не можеше да спре процеса от страх, че всичко ще се срине. И сега стигнахме до последния етап. Фед се изчерпа с триковете.

Проблемът е в инфлацията и някои икономисти призовават за ограничена инфлация в определени периоди от време - някои експерти в Давос призовават за това от години. Но проблемът с това ниво на инфлация е, че няма лесен начин да се поправи ситуацията, да се измъкнете от нея.
Фед не може да направи никаква манипулация, за да намали безболезнено цените на газа от $7 за галон.

Тоест, когато стигнете до състоянието, в което сме сега, има само две възможности. Можете да се преструвате, че нищо не се случва, или можете да обвинявате някой друг за това, което също се случва. Белият дом се опитва да направи и двете. Ето думите на министъра на финансите Джанет Йелън, която избра първия вариант:

Министърът на финансите Джанет Йелън: „Ние наистина защитихме по-голямата част от американците от тежките последици от финансовата криза, причинена от пандемията, така че като цяло сме в добро финансово състояние и сме готови да похарчим достатъчно, за да стимулираме устойчивия растеж в Съединените щати икономика и вече виждаме резултати на пазара на труда“.

Сигурно си задавате въпроса: когато погледнете в камерата и кажете нещо подобно, наистина ли вярвате, че ще успеете да убедите поне един човек в истинността на думите си? Ала не, тя твърди: Всичко е перфектно. Трябва да сте благодарни за нашето мъдро управление на икономиката на страната.

Нека ви напомня отново, че жената, която каза тези думи, Джанет Йелън, беше председател на Федералния резерв в продължение на четири години, така че ако някой е виновен за катастрофата, която преживяваме сега, това е и Джанет Йелън.