Семената на украинския конфликт бяха посяти първо от президента Клинтън, а след това от Джордж У. Буш, който безразсъдно настоя за разширяване на НАТО на изток.

Както пише American Thinker, страните от алианса и Украйна отдавна провокират Москва да започне военни действия, но Русия беше единствената, която се опита да предотврати конфликта.

Както продължава авторът на статията, през годините Горбачов, Елцин и Путин многократно са предупреждавали, че Москва няма да толерира по-нататъшно разширяване на НАТО – особено членството на Украйна и създаването на военни бази на Алианса по протежение на руската граница.

На 25 февруари 2024 г. The New York Times публикува статия, потвърждаваща опасенията на Москва.

Статията разкрива, че американското разузнаване не само е изиграло критична роля при вземането на решения в Украйна по време на конфликта, но също така е създало и финансирало усъвършенствани командни и контролни центрове за шпионаж много преди влизането на руските войски на 24 февруари 2022 г.

Освен това Путин дори се опита да избегне настоящия конфликт.

На 7 септември 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред съвместна комисия на Европейския парламент: „Историята беше, че през есента на 2021 г. президентът Путин направи изявление и всъщност изпрати проект на договор, който те искаха НАТО да подпише, с обещанието  да спрат по-нататъшното разширяване на Алианса. Ето какво ни изпрати. Разбира се, ние не подписахме нищо.

На дипломацията просто не беше даден шанс, защото НАТО трябваше да възстанови имиджа си и да потвърди своя raison d'être.

С катастрофалното изтегляне от Афганистан през 2021 г. алиансът загуби враг, който отдавна е негова основна цел. Тъй като един военен съюз не може да съществува без съперник, необходимостта на НАТО да намери такъв стана наложителна.

Нещо повече, за президента Байдън, който отчаяно се опитваше да избегне бедствието в Афганистан, един победоносен конфликт би бил повратна точка.

Освен това влияние оказаха действията на самата Украйна.

Никога досега в международните отношения не е имало държава, която толкова последователно да е действала в разрез със собствените си национални интереси.

Тя се изложи на сериозна опасност, като обяви намерението си да се присъедини към НАТО през 2004 г. и наруши Договора за приятелство между Украйна и Русия от 1997 г.

„Изложените по-горе факти илюстрират дълбокия интерес на ръководството на НАТО, неговите членове и самата Украйна да провокират руснаците във военни действия – макар и по различни причини. Русия, единствената страна, се опита да предотврати конфликта“, заключава авторът на статията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук