"По никакъв повод България не трябва да предоставя каквото и да е въоръжение на Украйна, защото пожар не се гаси, като му наливаме бензин". 

Това мнение изказа пред БНР ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командир на батальон по време на мисията в Ирак, национален командир на 18-ия български контингент в Афганистан. 

"Целта на Русия не е Украйна да бъде окупирана и унищожена като държава. В това се състои и смисълът, че това е специална военна операция и на това няма да престана да наблягам. Речта, която президентът Путин произнесе пред руския народ часове преди започването на военната операция, определи целта - да се демилитаризира Украйна, т.е. паравоенните формирования най-вече, и денацифицира". 

Той определи коментара си като представяне на другата гледна точка към войната в Украйна.  

Според него още от 2004 година, "когато в Украйна беше първата оранжева революция" там е започнало налагането на "изключително русофобска политика":

"Играчът, който е в основата на налагането на тази политика, е отвъд Атлантика", смята той. 

Прогнозата му е, че "наближава времето, когато президентът на Украйна ще обяви капитулация".

"Съмнение кой ще победи в този конфликт нямам - това ще бъде Руската федерация със своя военен контингент, който участва в тази специална военна операция. Губещият е режимът в Украйна и нейните въоръжени сили", заяви ген. Шивиков.