Предстоящите избори за членове на Европейски парламент ще продължат да разпалват патриотичните искри в коалицията. Това каза политическият анализатор Георги Харизанов, предава "Фокус".

Той постави под въпрос до колко малките партии са в състояние да крепят голямата коалиция, защото заради адреналина в малката коалиция все по-често се отправят критики към премиера Бойко Борисов. Вътрешнокоалиционните сблъсъци не трябва да поставят под въпрос пътя, бъдещето и икономическата среда на държавата, обясни той.

“Ще продължим да сме свидетели на задълбочаващи се сблъсъци в „Обединени патриоти“ поради няколко сюжетни линии. Първата е, че Волен Сидеров би бил избираем за член на ЕП, само ако Ангел Джамбазки изобщо не е в листата – нещо, което ВМРО няма да допусне. Втората причина е, че ПП „Атака“ е наясно, че извън участие в общ формат „Обединени патриоти“ няма големи шансове да се доближи до мандат за ЕП. Разочарованието, което се натрупа в партиите и от нападките, и от това, че определени хора няма как да бъдат избрани от коалиция с обществената подкрепа, която тя има в момента (7-9% от гласуващите), ще продължи да разпалва сюжета на вътрешния сблъсък между трите партии. С наближаването на Европейските избори градусът в коалицията ще се повишава, но все още сме далеч от ескалацията и от неговия пик”, обясни Георги Харизанов.

Той каза още, че изказванията на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания са форма на недобър изказ, като уточни, че те могат да имат отражение върху коалицията.

Според политическия анализатор вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“ няма да мине. Георги Харизанов изрази надежда управляващите да имат смелостта да започнат демонтирането на монопола на здравната каса