Докато политическите сили продължават да се лутат в търсене на консенсус за редовен кабинет, правоприлагащите органи в държавата показаха нагледно как се прави. По време на безпрецедентната операция срещу дилърите на дрога, тровещи децата ни, бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, прокуратурата и МВР провери районите на 1500 училища, 1400 увеселителни заведения, зад решетките попаднаха 400 души.

Резултатите наистина са смайващи и дойдоха съвсем навреме.

Съвсем няма да е пресилено, ако кажем, че дрогата сред подрастващите, шофьорите и на практика всички слоеве на българското общество взима опустишителни размери. Ниската възраст на употребяващите непрестанно пада надолу. Стига се дотам, че далеч повече са хванатите водачи на МВР, употребили наркотици, в сравнение с пияните зад волана. 

По стар обичай единственият, който взима публично отношение, посочва болестите и недъзите, след което дава точна диагноза е главният прокурор Иван Гешев. Същият този, когото от години сатанизират подсъдими олигарси и ръководените от тях партии, медии и НПО-та. Колкото и да изглежда демоничен неговият образ, изрисуван с най-черни краски, от старателните апологети на задкулисието, то няма как да си изкривим душата. Да, Гешев е прав. Дрогата е разрушителен бич за държавата и обществото, смърт за нашите деца в страна с едни от най-влошените демографски показатели в Европа.

Но това разбраха не само прокурорите. В акцията срещу дрогата в последните дни участваха с пълни сили и ограните на МВР. И това е правилно. Защото без полицията държавните обвинители са с вързани ръце. Без прокуратура полицаите сами не могат да направят нищо. Двете институции са мечът и копието на държавата в битката с престъпността. Те заедно са и щит на обикновените граждани срещу проявите на беззаконие и посегателство върху техните права.

Съдовете са скачени. Но преди година една самозабравила се клика, в последствие прераснала в партия наречена „Продължаваме промяната“ реши, че няма нужда държавата да се бори с бандитите. Нещо повече - начело с проваления вътрешен министър Бойко Рашков МВР се превърна в инструмент на мутрите за саморазправа с държавното обвинение и лично с неудобния за мафията главен прокурор Иван Гешев. Вместо полицията да атакува бандитите, тя работеше за бандитите, нападайки прокурорите. И най-страшното. МВР се превърна в инструмент за разправа с политическите опоненти.

Ето преди дни се разбра, че без знанието на професионалния ръководител на институцията - главният секретар Петър Тодоров, след привикване в кабинета на премиера Кирил Петков на вътрешния министър Бойко Рашков и негови подчинени, полицията си позволи незаконно да арестува лидера на опозицията.

Днес всичко това изглежда като далечен лош сън. Прокурори и полицаи рамо до рамо разказват за акция срещу мутрите. Заедно на пресконференция в петък се изправиха говорителят на главния прокурор, главният секретар на МВР и директорът на Главна дирекция "Национална полиция". Това не се е случвало от близо две години, а точно преди една бе напълно немислимо. Какъв парадокс. Само преди 12 месеца висши полицаи даваха брифинги да засипват с кал своите колеги от обвинението. Днес те отново са заедно. Така както е било, както не беше и както отново трябва да бъде. Поне в това отношение държавата очевидно върви на прав път. Преди Коледа явно стават чудеса.