Тръмп признава, че данните, по отношение на позицията към Сирия, които е видял, са го докоснали и е казал, че нещо трябва да се направи. Това заяви кореспондентът на Нова телевизия в САЩ Ясен Дараков.
По думите на кореспондента някъде през декември е започнала тази промяна в позицията за Сирия, след като президентът вече не е бил само бизнесмен, а е започнал да получава информация.

Не мисля, че САЩ ще предприемат по-сериозни и други мерки, освен ако Асад не провокира подобно нещо. Няма лидер, който да заеме мястото на Асад. От другата на Асад е „Ислямска държава“.

Що се отнася до подкрепата за Тръмп, той получи само часове по-късно подкрепа от места, от които бе критикуван по-рано. От Франция и Германия, те го подкрепиха. Неговите нови критици са Найджъл Фараж във Великобритания и Льо Пен във Франция.

Голямата тема е отношенията САЩ – Русия, но и Северна Корея. Тази атака може да се тълкува и като предупреждение към лидера на Северна Корея, който продължава да изпробва балистични ракети. Предупреждение към тях.

По време на кампанията на Тръмп се наблюдаваше затопляне на отношенията между Русия и САЩ, но това затопляне, очевидно няма да се случи.

Държавният секретар Рекс Тилерсон каза остро вчера, че Русия или е некомпетентна, или съучастна към тази химическа атака, като в момента се води разследване.

От полунощ руското Министерство на отбраната е прекратило дейността на каналите на горещата линия, които са действали в рамките на двустранен меморандум за предотвратяване на въздушните инциденти в Сирия. 

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Америка скоро ще наложи  допълнителни санкции спрямо Сирия като част от военния, дипломатически и финансов отговор срещу химическото нападение, за което обвиняват режима в страната.