Нормализацията се усеща. Оптимизмът в хората се покачва от началото на пандемията у нас. 

"Нагласите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март месец. В сравнение с края на миналата година обаче все още не сме постигнали този оптимизъм за това как се развива държавата", заяви социологът Добромир Живков от "Маркет линкс".Позитивизмът за домакинствата е нисък - 39% от българите не са притеснени от посрещането на харчовете за домакинствата си. 52% са посочили, че нагласата им е негативна, а 9% не могат да определят."В ситуация на икономическа криза вследствие на вируса виждаме, че резултатите по-скоро се обръщат. Докато през предишните месеци позитивизмът беше преобладаващ, то сега притесненията от това как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци са реални", коментира Живков.

'Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение", заяви социологът от "Маркет линкс".

Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%.
Подкрепата за ГЕРБ се е повишила с 8 пункта до 28%. Това се дължи на доброто справяне с пандемията от страна на управляващите и Бойко Борисов. Големият губещ е БСП, каза социологът."Има такъв народ" на Слави Трифонов има сериозен шанс да влезе в следващия парламент. 

Подкрепата за ДПС е 8%, наравно с партията на Трифонов. Следват Демократична България със 7% и ВМРО с 3%. 

Данните са от съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 995 лица над 18 г. в периода 27 май – 3 юни по метода на пряко-лично интервю и онлайн анкетата.