Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава дори още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година и е вторият най-одобряван световен лидер в България.

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, което обхваща 50 държави. Парадоксалното е, че доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско.

Традиционно най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Ердоган.

 


Снимка: Галъп интернешънъл

Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни, което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Българите са по-скоро скептични към преизбирането на американския президент – 13% казват, че ще бъде преизбран, а 33% са на обратното мнение.

Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите. Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей.

България и Румъния остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Към руския президент Финландия е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство, Испания и Полша.

Германия е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия, Испания и Австрия. Положително отношение към американския президент има в Полша и Румъния.

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. Косово е сред най-малко одобряващите го. По отношение на Тръмп Албания и Косово в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия, Босна и Херцеговина са на обратния полюс.

България сред водещите страни в света по-одобрение на ЕС


България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Сред изследваните страни на Балканите еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.


Снимка: Галъп интернешънъл

Ролята на САЩ и Русия в международните отношения
Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия – стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година.

Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен. Повишение на одобрението у нас има към Китай, но все още много българи не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

 


Снимка: Галъп интернешънъл

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили. Положителна е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а веднага след нас се нарежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е негативно. По отношение на външната политика на САЩ – Сърбия, България и Северна Македония са негативно настроени. Рекордьор по одобрение на САЩ пък е Косово, следвано от Албания.

Данните в световен мащаб
Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. За втора поредна година германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери. Тя е следвана от френския президент Еманюел Макрон.

Президентите на САЩ и Русия отбелязват сходна негативна тенденция. Израелският премиер Бенямин Нетаняху също продължава да губи подкрепа.

 


Снимка: Галъп интернешънъл

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация, наречен „В края на годината“ – традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година изследването бе проведено в 50 страни по целия свят. Общо 50 261 души са интервюирани в световен мащаб в периода ноември-декември 2019 г.