Пропаганда – най-лесният път за постигане на политически цели или иначе казано – новото нормално. На това ставаме свидетели през последните няколко седмици, при това в период на предизборна кампания, пише "Правен свят". 

Един от най-ярките примери за пропаганда може да се види на страниците на няколко медии, популярни с това, че обичайно се вълнуват основно от тезите на обвиняеми и подсъдими лица за сметка на непрестанните атаки срещу българската прокуратура.

В следобедните часове на вторник на страницата на сайта „Фактор“, свързан с банкера-беглец от правосъдието Цветан Василев, се появи обширно интервю на члена на Управителния съвет на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) Емил Дечев, в което последният се предполага, че громи главния прокурор Иван Гешев. Малко по-късно същият пасквил се появява препечатан в медията на олигарха Иво Прокопиев „Дневник“ без оглед на съдържанието и личните атаки.

Какво обаче разбираме от интервюто на съдията от Софийския градски съд (СГС) Дечев, който видно от съдържанието на материала сам си е задавал въпроси, след което е отговарял на тях в писмена форма.

На първо място разбираме, че след като опитите на „обичайните заподозрени“, в лицето на Георги Георгиев от БОЕЦ, разжалвания поп Дионисий и лидера на „Демократична България“ Христо Иванов, да омаскарят главния прокурор Иван Гешев и да постигнат неговото отстраняване не сработиха, сега вече е време да се включи „тежката артилерия“ в битката за постигане на целта, а именно – ССБ.

Второто, което разбираме, е, че явно лидерът на въпросната организация Калин Калпакчиев логично е решил да остане в сянка и да пусне на преден план друг „борец за съдебната система“ в лицето на Емил Дечев. Последното е напълно обяснимо, след като Калпакчиев сложи огромно петно на името си и на това на организацията след поредица спорни и обществено нетърпими съдебни решения, куриоз сред които бе освобождаването от затвора близо 7 години по-рано на убиеца Джок Полфрийман.

Следващото нещо, което става ясно от предварително подготвеното интервю на Дечев е, че явно олигархията в България, освен държава, си има и говорители, които нямат нищо против да цитират опорните точки на благодетелите си , за да постигнат целта на спасяването им от правосъдието.

В просторното си интервю за сайта на Цветан Василев съдията Дечев прави няколко неща. Първото е да се опита да внуши, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е зависим и небезпристрастен, защото болшинството от членовете му гласуваха в подкрепа на настоящия главен прокурор Иван Гешев, а второто е да даде рамо на политиките и идеологията на една конкретна политическа партия, в лицето на „Демократична България“.

В многословното си интервю за сайт, който няма славата на специализиран в правната материя, съдията Дечев се изживява и като последна инстанция относно въпроса дали следва или не да бъде отстранен главният прокурор.

С назидателен тон относно водените от Гешев дела, Дечев се опитва да претопли „разкритията“ относно статистиката за водените от настоящия главен прокурор дела, нищо, че те са публично известни и достъпни на страницата а ВСС още от периода на кандидатирането му за поста.

След това съдията, който се предполага, че не би следвало да коментира конкретни дела и случаи, започва да обсъжда със снизходителен тон и характерната за страната битова престъпност, в резултат на която стотици граждани на България биват пребивани, изнасилвани, ограбвани и унижавани в собствените си легла. „Cлeд избoрa нa прaктикa ce видя, чe тeзи нaши прeдупрeждeния бяхa ocнoвaтeлни.

Хoрaтa, кoитo иcкaхa дa пocтaвят тoзи чoвeк нa тoзи пocт, вeрoятнo ca ce нaдявaли дa бъдe нeщo кaтo цeнтрaлeн нaпaдaтeл. В рeзултaт нa нecпocoбнocттa дa изпълни нaпълнo функциятa, зa кoятo e бил прeдвидeн – пoрaди липcaтa имeннo нa тeзи виcoки прoфecиoнaлни и нрaвcтвeни кaчecтвa, вмecтo цeнтрaлeн нaпaдaтeл нa футбoлнoтo игрищe, тoй зaпoчнa дa тичa пo тъчлиниятa, a пoнякoгa и извън нeя, хoдeйки пo ceлa и пaлaнки дa oбгрижвa хoрa, нa кoитo ca oткрaднaли кoпчeтaтa“, казва Дечев в опит да докаже, че посещенията на главния прокурор извън София за срещи с колегите си от страната и стиковане на позициите на обвинението по може би един от най-сериозните проблеми на държавата, а именно този с битовата престъпност, е нещо, което заслужава подигравка.

Дечев обаче не спира дотук и продължава с подкрепа за конкретни политики на „Демократична България“, опитани да бъдат прокарани в предходния 45-ти парламент. 

„Тaзи идeя мaндaтът нa глaвния прoкурoр дa ce прeкрaтявa oт пaрлaмeнтa c квaлифицирaнo мнoзинcтвo, c възмoжнocт прeзидeнтът дa върнe тoвa рeшeниe caмo вeднъж, e eднa пo-дoбрa възмoжнocт oт тoвa, кoeтo имaмe в мoмeнтa. Рaзбирa ce, вcичкo e въпрoc нa дeтaйли и кaк тoчнo щe ce рaзрaбoти тoзи мeхaнизъм“, казва действащият съдия, визирайки идеите на Христо Иванов за изменения в Конституцията, с които на практика прокуратурата ще стане инструмент на политическата класа.

Нататък съдията от СГС продължава да „раздава правосъдие“ и стига до прекратяването на мандата на ВСС, напълно в унисон с цитираните по-горе идеи на политическото обединение „Демократична България“. „Прeкрaтявaнeтo нa мaндaтa нa ВCC мoжe дa cтaнe мнoгo лecнo и ce e cлучвaлo двa пъти в иcтoриятa нa нoвaтa бългaрcкa държaвa - cлeд 10 нoeмври 1989 гoдинa.

Чрeз прoмeни в Зaкoнa зa cъдeбнaтa влacт ca прeкрaтявaни мaндaтитe нa cъcтaви нa ВCC прeди дa изтeчe прeдвидeният пo Кoнcтитуция 5-гoдишeн мaндaт“, казва Дечев, макар че по закон работата му е да гледа дела и да изписва решения, а не да прави реклама на политически сили, при това в предизборна кампания.

На финала съдията директно преповтаря опорните точки на Христо Иванов относно независимостта на кадровия орган, давайки да се разбере коя е партията, за която ще гласува на предстоящите избори. Нищо, че едва ли някой наистина се вълнува от личните му избори и политически пристрастия. И нищо, че според Етичния кодекс на магистратите следва да е аполитичен и да не агитира за конкретни политически сила.

Доказването и налагането на санкции за последното обаче са в правомощията на същия този ВСС, който сега съдията Дечев е решил да сменя. Политика или пропаганда в последен отчаян опит за отстраняването на главния прокурор - преценете сами.