С механизма за определяне на минималната работна заплата създаваме котва, която да сдържа нарастването й. Това обясни пред БНР бившият социален министър Иван Нейков.

„Има много социални плащания, които са обвързани с минималната работна заплата. Приемането на такъв механизъм би трябвало да бъде съгласувано с отвързването на много плащания. Иначе е като снежна топка. Пипнеш ли минималната работна заплата, може да се получи ефект в много други сфери“.

Асоциацията на индустриалния капитал в България заедно с други работодателски организации ще оспори пред ЕК и международните организации на труда приетата в сряда нова формула за минималната работна заплата.

Решението тя да бъде 50% от средната брутна заплата в страната от 2024 е грешка и противоречи на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждения, сочат от асоциацията. Парламентът е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет, казват още от там.

Приетата формула за изчисление на минималната работна заплата е стъпка в правилната посока, но фиксирането й като 50% от средната брутна за страната противоречи на Директива на ЕС. Тази позиция пък изразиха представители на синдикатите.

В момента минималната работна заплата е 780 лева. Следната брутна заплата за страната е 1743 лева.

Бившият социален министър Иван Нейков смята ,че работодателите са прави.

„Решението, прието от НС за начина, по който да бъде определяна минималната работна заплата, противоречи на Конвенция 131 на Международната организация на труда. България я е ратифицирала преди повече от 4 години“.

Имаме международен договор и решение на парламента, което  му противоречи, обобщи той.

„Конституцията ни казва, че когато националното законодателство е в противоречие с международен договор, тогава се прилага международния договор“.

Нейков вижда два възможни варианта.

„Единият е да се съобразим с Конвенцията, която сме ратифицирали и да направим механизма такъв, какъвто го иска тя. Другият е да я денонсираме, което ще бъде истински прецедент“.

Конвенцията предвижда, че минималната работна заплата ще бъде определяна въз основа на икономически и социални критерии, обясни още бившият социален министър.

„Това са издръжката на живот, инфлация, производителност на труда, безработица и други. Във всяка страна работодатели и синдикати трябва да се разберат каква тежест ще имат отделните критерии. На базата на всички тях се изчислява минималната работна заплата. Така е много по-справедливо“.

Това, което се предлага с този механизъм, ще изиграе ролята на сдържащ фактор за нарастване на средната работна заплата, опасява се той.

Работодателите ще се сетят в един момент, че вдигайки средната работна заплата, всъщност надуват и минималната“.

Ще имаме около 800-900 лева минимална работна заплата, а това не води до съществена промяна и няма да намали работещите бедни в България, посочи още Нейков.

„Изследвания на различни икономически структури, в това число и Института за социални изследвания към КНСБ, сочат, че минималната работна заплата вкарва хората точно в групата на работещите бедни“.

Цените на едро на храни са нараснали с над 20%, напомни той.

„При това положение минималната работна заплата няма как да осигури добро качество на живот“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук