„Въпреки политическата криза и неприемливите неща в дебатите на политиците, нямах съмнение, че едва ли някой ще си позволи да не направи преизчислението на пенсиите, което е очаквано от възрастните хора”.

Това заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на Нова Нюз

„Парите на държавата не бива да отиват на калпак. Трябва да се даде на тези, които имат нужда. Примерно – семействата с високи доходи, не е нужна помощта на държавата”, обясни Христова.

Икономистът Михаил Кръстев определи като тревожна информацията, че по балансите на БНБ за два месеца има намаление на над 70% от разполагаемата наличност на Министерството на финансите.

„Когато говорим за политическите тълкувания на сметките и на числата, с които разполага държавата, трябва да забравим за каквато и да е семантика, защото финансите и икономиката са точна наука. Очевидно финансовото състояние на държавата е лошо. В първите 5 месеца на т.г. имаме дефицит за 1,2 млрд. лева. През м.г. за същия период сме имали 600 млн. лева излишък. На годишна база имаме влошаване от 1,8 млрд. лева на консолидираната фискална програма”, обясни той.

Той цитира информация от финансовото ведомство, че разходите растат със 17%, докато приходите – с 9%. Харчим много повече, отколкото събираме и няма как положението да е добро”, обясни Кръстев.

Според него отлагането на евентуалното увеличение на пенсиите няма да донесе необходимата стабилност. "Трябва да се мисли дългосрочно”, каза Кръстев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук