Изпращаме 2018 година с един добър ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 икономистът Румен Гълъбинов в коментар за това как изпращаме изминаващата година от икономическа гледна точка.

„Вероятността той да премине 3,5% е доста голяма. В същото време през ноември инфлацията се забави изненадващо – отчитаме 3,1% инфлация, и има някаква възможност до края на годината тя да не премине ръста на икономиката, което е добре.

От друга страна имаме все още някои структурни проблеми, които трябва да решим. Както по програмата за реформи, което се отчете и на заседанието на Министерския съвет, така и по допълнителните мерки, които се взимат по кандидатстването ни за Еврозоната и Шенген.

Така че 2019 г. също имаме много важни неща да свършим, но мисля, че 2018-а я изпращаме с един приличен резултат”, коментира специалистът.

Той потвърди, че е налице голям проблем с работната ръка в страната, но според него този проблем е и административен.

„Той обаче може да бъде решен и с една административна реформа, която може да се направи в държавната администрация – оттам могат да дойдат кадри, които в голяма степен да удовлетворят този дефицит на квалифицирани служители”, каза Гълъбинов и ясно потвърди, че всъщност предлага съкращения в държавната администрация и „пренасочване с подходящи програми за обучение”, каквито всъщност има благодарение на Европейския съюз.

„Иначе в реалната икономика трудно бихме си намерили квалифицирани работници и служители – дори и внос. Видяхме какво става с хората, които идват от Украйна, Молдова и т.н. Имаме глад на висококвалифицирани хора, поради факта и че в старите членки на ЕС и САЩ се предлагат доста конкурентни заплати и те заминават там”, изтъкна икономистът.

„Другият основен проблем са инвестициите. През тази година няма да е много убедително представянето ни по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Не са толкова зле, но не са и добре. За да бъдат добре, те трябва да са 6-7% от БВП, а сега те са 2-3%. А с тях идва новата технология, ноухау, увеличена производителност, конкурентоспособността на външния пазар за износ. Защото пак ни трябва повече износа. За догодина трябва да изнасяме много повече неща с висока добавена стойност”, каза още Румен Гълъбинов.

Как биха се отразили повишени цени на основни ресурси, както и повишените данъци?

„Вероятно в следващите месеци ще имаме инфлация над 3%, заради това, че постепенно увеличените цени ще влизат в сила. Най-вече изострям вниманието, че ще се увеличават цените в сферата на услугите, което е последващ фактор след покачването на другите цени. И другото, което трябва да внимаваме са енергоносителите – също и освобождаване, ако е възможно, повече на нашия пазар на горива за свободен внос, също на природен газ за свободно транзитиране, внос, алтернативни източници – защото това също може да облекчи в някаква степен цените да не вървят стремглаво нагоре. И тук е много важна позицията на държавата по тези въпроси. А също така България е естествен логистичен център и не трябва максимално да се възползваме да влезем в Шенген и по сухопътната граница”, добави Гълъбинов.