Проф. Красимир Петров е икономически експерт. Преподава макроикономика, пари и банкиране, води курсове по финансово ограмотяване.

В страницата си във фейсбук редовно публикува съвети за това как и в какво да инвестираме парите. Ето неговите съвети.

"Най-добрата инвестиция е в човешки капитал. Toва ще рече здраве и умения да изкарвате пари и доходи и след това как да ги инвестирате. Това е моят съвет за запазване на парички от инфлация. Инвестирай в лицеви опори, коремни преси, набирания и след това инвестирай във финансово ограмотяване. Това е най-добрата инвестиция."

"Понеже съм разправял, че жилището не е добра инвестиция и няма да предпази от инфлация, всеки ме пита в какво да си вкара парите. А щом се задава този въпрос е знак за финансова неадекватност и нужда от финансово и инвестиционно образование."

"Растящата цена на строителството не означава растящи цени на жилищата. Цената се определя от търсене и предлагането. Ако, например, хората в Швейцария имат пет пъти по-високи доходи от тези в България, то цените на жилищата ще са пет по-скъпи. По същата логика, ако софийската икономика е три пъти по-развита от ловешката, съвсем нормално е да очакваме софийските жилище да са три пъти по-скъпи."

"Средният българин не знае в какво да инвестира освен в жилища. Поради тази причина средният българин ще има загуби в доходите, ще бъде засегнат от инфлацията и ще има сериозна обезценка на жилището си. Ако си средният българин - нямаш шанс. Ако искате да сте от малкото българи, които ще се предпазят от инфлация, започнете с вашето здраве и образование. Така другите неща, по всяка вероятност, ще се наредят." 

"Когато дойде кризата, ви трябва най-много психическо и физическо здраве. Важно е да понесете стреса, ударите и да поемете хладнокръвно ударите. Изтрещите ли - няма да имате шанс, за да се справите."

Източник: plovdiv24.bg

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук